Economia nationala va supravietui

Economia nationala va supravietui

Suspendarea lui Traian Basescu a scumpit euro cu 0,72 de bani.

Analistii economici se contrazic in declaratii, dar apreciaza la unison ca, dupa suspendarea presedintelui, instabilitatea politica ar putea spori, avand influente negative asupra mediului economic. Ratingurile de tara acordate Romaniei ar putea scadea, leul s-ar putea deprecia, iar inflatia s-ar putea reinflama.

Dupa anuntarea rezultatului votului Camerelor reunite, leul s-a depreciat ieri la nivelul de 3,3420 unitati pentru un euro. La aceasta cotatie au fost facute cateva tranzactii pe piata interbancara, apoi, raportul a revenit sub nivelul de 3,34 lei pentru un euro.

Ratingul de tara, in pericol Cele mai importante influente ale suspendarii presedintelui ar putea fi retrogradarea ratingurilor de tara, anticipeaza analistul Raiffeisen Bank Ionut Dumitru.

Potrivit acestuia, Fitch ar putea scadea ratingul de tara acordat Romaniei, deoarece nota data de aceasta agentie este cea mai buna. Standard&Poor’s si Moody’s ar putea mentine ratingul de tara acordat, estimeaza Dumitru.

Daca vor exista retrogradari, acestea vor fi pe pozitia imediat inferioara celei detinute in prezent, adica cu o treapta. Ratingul de tara este o radiografie a mediului de afaceri, care influenteaza deciziile investitorilor.

Declaratiile bancherilor se mentin intr-un registru neutru. „In principiu, investitorii sunt preocupati de orice alterare majora a climatului politic din tara”, afirma presedintele Bancpost, Mihai Bogza. Preocuparile guvernantilor ar trebui sa vizeze scaderea coruptiei, predictibilitatea si imbunatatirea cadrului economic.

Se asteapta scaderi violente la Bursa

Evolutia de ieri a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a situat in parametri normali. Bursa a avut o usoara revenire in partea a doua a sedintei si a inchis in coborare cu circa 1% la nivelul tuturor indicilor, pe o lichiditate in scadere.

„Exista o usoara tendinta de scadere, insa ea este normala. Suspendarea presedintelui Basescu nu este un element fundamental in evolutia Bursei. Investitorii sunt la curent de ceva vreme cu instabilitatea politica din Romania, iar reactiile lor nu sunt concludente in acest sens, mai ales ca ei gandesc dincolo de evolutia politica”, afirma Stere Farmache, directorul general al BVB.

Unii specialisti pun usoara scadere pe seama caderii cu 4% a bursei din Shanghai, ca urmare a ultimelor rezultate economice raportate de China.

„Investitorii nu sunt speriati de suspendarea presedintelul Basescu, ei vor veni in continuare in Romania. Cred ca va fi o scadere destul de violenta zilele acestea, insa dupa o saptamana vom asista la primele semne de revenire”, spune Serban Florea, director de operatiuni la firma de brokeraj WBS Holding Ltd.

In toate economiile lumii, oricat de mature ar fi ele, framantarile politice afecteaza piata de capital, insa numai trecator. Sunt de amintit aici cazurile tarilor baltice, care au avut framantari politice dese in ultimii ani si totusi au iesit cu o crestere economica record anul trecut, de peste 10%, conform datelor furnizate de societatea de investitii suedeza East-Capital.

Mai mult, presedintele acesteia, Peter Elam-Hakansson, vorbeste despre situatia Italiei, unde de asemenea sunt scandaluri politice dese si, cu toate acestea, economia merge bine, iar tara este membra a grupului statelor puternic industrializate (G8).

Totul se plateste Cum modifica politicul economia Relatia dintre politic si economic este descrisa de economistul Albert Hirschman in urmatoarele modalitati: fie „toate lucrurile bune vin impreuna”, adica progresul economic determina progresul politic si invers, ori „totul se plateste” - adica progresul economic are costuri in domeniul politic si dezvoltarea politica poate compromite progresul economic.

Economistul american admite ca influenta politicii asupra economiei este greu de descris din pricina faptului ca schimbarile politice sunt discontinue si mult mai brutale decat cele economice. In timp ce modificarile politice sunt „rupturi”, economia se schimba in chip „lent”.

Singura metoda pentru compararea efectelor ar fi punerea in balanta a situatiei „dinainte de” cu cea „de dupa” schimbarea politica. Hirschman critica teoria lui Adam Smith care spune ca un stat se dezvolta doar pe timp de „pace”, dand exemplul istoriei in care tarile cu economia cea mai avansata sunt tarile care au avut cele mai mari reforme politice si sociale.

Ceea ce ne impiedica sa vedem aceste lucruri, spune Hirschman, este „retorica periclitarii”, conform careia noua reforma strica lucrurile deja realizate.

Precedente

Departe de Ungaria sau Ucraina Statele aflate in proces de convergenta cu UE au un profil de risc mai ridicat si se pot confrunta cu situatii politice tensionate, dar Romania este inca departe de turbulente precum cele din Ungaria sau Ucraina, a declarat Henning Esskuchen, analist in cadrul Erste Bank, citat de agentia Mediafax.

„Pana la un anumit punct, tensiunile politice tind sa nu influenteze mediul economic. In Europa Centrala si de Est, este cazul Poloniei sau al Cehiei, care nu a avut guvern o jumatate de an, situatie care nu s-a reflectat in piata. Nu acelasi lucru se poate spune despre Ungaria, unde criza politica a generat masuri de austeritate severe, sau, mai nou, despre Ucraina. Romania este insa departe de aceasta situatie”, a afirmat Henning Esskuchen.

Parerea finantistilor

Deficitul de cont curent, mai tare ca Basescu Daniel Daianu, profesor de economie: „Oamenii de afaceri nu sunt interesati de lupta dintre Palate si nu tin cu Tariceanu sau cu Basescu. Pe acestia ii intereseaza reformele, fondurile europene sau banii din bugetul public care sunt cheltuiti „aiurea”, stabilitatea economica si dezinflatia.

Acum este o perioada plina de incertitudine. Guvern avem, iar presedintele nu avea functii executive, desi era „jucator”. Oamenii de afaceri pot sa-si puna intrebari daca va veni PSD la guvernare si va renunta la cota unica. Daca avem oameni care vor sta in strada, care vor sparge geamuri sau vor face astfel de lucruri, vor pleca imediat depesele de la ambasade, iar situatia va fi ca in Ucraina”.

Ilie Serbanescu, analist economic: „Economia Romaniei este sub controlul capitalului strain si deciziile majore apartin acestuia, adica marilor companii straine din domeniile petrolului, distributiei de gaze si electricitate, telecomunicatiilor, productiei otelului si cimentului.

Deficitul de cont curent va exploda la un moment dat, cu sau fara Basescu presedinte, aceasta fiind o consecinta care vine din strafundul economiei, amplificata de aprecierea fara baze, artificiala, a leului.

Este posibil ca turbulentele de pe scena politica sa genereze o scadere a monedei nationale, ceea ce ar avea un efect reconfortant asupra economiei”.

Bogdan Baltazar, analist financiar: „E o vanzoleala care nu are practic nicio influenta asupra investitorilor si economiei in ansamblu. Economia romaneasca are un grad ridicat de autonomie financiara, care poate functiona si in conditiile in care proasta guvernare s-ar prelungi. Investitorii isi vor vedea de treaba lor, iar agentiile de rating nu vor scadea increderea acordata Romaniei. Ei s-ar putea speria de deficitul de cont curent si de deficitul comercial care ar aduce in atentie sustenabilitatea deficitului in cazul finantarilor”.

Ionut Popescu, analist economic: „In cel mai bun caz, investitorii vor fi in stand-by, deoarece, in perioade de agitatie pe plan politic, companiile nu se ingramadesc sa investeasca. Agentiile de rating nu vor modifica calificativele acordate Romaniei doar din cauza suspendarii presedintelui.

Acest lucru s-ar putea intampla sub influenta evolutiilor ulterioare. Suspendarea lui Traian Basescu ar putea influenta deficitul bugetar daca, in cadrul unei eventuale campanii electorale, guvernul va avea derapaje de genul pomenilor electorale”. (Articol realizat de Departamentul economic)

Ne puteți urmări și pe Google News