Cele doua organizatii au probleme "de adaptare".
Paul Wolfowitz, presedintele Bancii Mondiale, lupta pentru supravietuire in fruntea institutiei, dupa ce a recunoscut faptul ca i-a acordat iubitei sale o marire consistenta de salariu.
Scandalul a umbrit lucrarile adunarii semestriale a Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International (FMI), care s-au desfasurat timp de trei zile, la sfarsitul saptamanii trecute. Capul Bancii Mondiale este dezaprobat de consiliul de administratie al bancii. Mai duri, angajatii institutiei si multe organizatii nonguvernamentale au cerut demisia presedintelui.
Scandal de proportii
Wolfowitz nu lupta insa de unul singur. Pe langa suportul administratiei Bush - cea care l-a numit pe acest post -, presedintele Bancii Mondiale este sustinut si de Liberia. Antoinette Sayeh, ministrul liberian al finantelor, a declarat: „Noi am fost martorii unei directii vizionare, ai unor progrese solide, sub presedintia lui Paul Wolfowitz”.
Desi, initial, a negat implicarea sa in aceasta poveste, Wolfowitz - luptator declarat impotriva corup-tiei - a fost nevoit sa-si ceara scuze in mod public, admitand: „Am facut o greseala pe care o regret”.
Pentru a evita orice conflict de interese, in septembrie 2005, la cateva luni dupa instalarea lui Wolfowitz, iubita acestuia, originara din Libia, Shaha Riza, a fost transferata la Departamentul de Stat al SUA. Anterior, ea a fost consultant pentru comunicatii la Departamentul Orientul Mijlociu al Bancii Mondiale.
Potrivit documentelor interne ale bancii, Shaha Riza primeste, din ordinul presedintelui, o suma anuala de 193.000 dolari, relateaza Reuters.
Astfel, salariul lui Shaha Riza il depaseste pe cel al secretarului de stat Condoleezza Rice, care este de 186.000 de dolari. Pe de alta parte, Shaha Riza sustine ca a fost persecutata si obligata sa accepte un transfer pe care nu si l-a dorit.
Ea a precizat ca, in cadrul bancii, nu s-ar fi subordonat direct lui Wolfowitz. Riza a declarat ca aceasta problema „i-a cauzat stres si durere”.
Probleme si la FMI
FMI se confrunta si el cu dificultati. Acestea tin de reforma necesara adaptarii la secolul al XXI-lea. Potrivit AFP, Fondul nu reuseste sa gaseasca un criteriu de calcul al ponderii in luarea deciziilor a celor 185 de tari membre.
FMI isi propune sa tina cont de dezvoltarea economica actuala si sa lase tarile in curs de dezvoltare sa se exprime intr-o masura mai mare. Aceste schimbari tin de fapt de diminuarea rolului Statelor Unite si al tarilor europene in cadrul institutiei.