Propunerea privind reducerea tarifelor cu 70%, la votul europarlamentarilor.
Deputatii din Comisia pentru industrie, cercetare si energie a Parlamentului European (PE) voteaza azi in privinta propunerii de reducere a tarifelor de roaming practicate de operatorii de telefonie mobila din UE.
Executivul european intentioneaza sa reduca tarifele cu pana la 70%, stabilind plafonul obligatoriu pentru tarifele de roaming la 50 de eurocenti/ minut pentru un apel efectuat si la 25 eurocenti/minut pentru un apel primit.
Votul va hotari, printre altele, daca plafonul de cost va fi aplicat automat, asa cum doreste Comisia sustinuta de socialisti, sau daca utilizatorii vor putea beneficia de el numai in urma unei solicitari adresate operatorului, asa cum doresc popularii europeni. Votul de azi va influenta decisiv si votul final, din plenul parlamentului, programat pentru data de 9 mai.
Tot atunci va fi decisa si soarta amendamentului depus de socialista Katerina Batzeli, din Grecia, care prevede ca Romania si Bulgaria ar trebui sa beneficieze de o derogare timp de doi ani de la aplicarea reglementarii deoarece piata telefoniei mobile din aceste tari ar fi „imatura”.
Amendamentul, care i-a impiedicat pe clientii romani si bulgari sa beneficieze de reducerea tarifelor, a fost adoptat in comisia pentru afaceri economice si monetare, dar discutia si voturile importante sunt programate pentru azi si pentru 9 mai.
Grupul popularilor europeni a declarat ca nu va accepta nicio derogare de la prevederile reglementarii pentru Romania si Bulgaria.
CE URMEAZA
Legea ar putea intra in vigoare la vara 12 aprilie 2007: votul parlamentarilor europeni din Comisia pentru industrie, cercetare si energie asupra raportului intocmit de eurodeputatul austriac Paul Ruebig.
Celelalte comisii parlamentare implicate, inclusiv cea pentru piata interna si cea pentru protectia consumatorului, au adoptat deja propriile opinii, pe care le-au trimis Comisiei pentru industrie.
9 mai 2007: votul final in plenul Parlamentului European asupra amendamentelor aduse propunerii Comisiei Europene. Alte amendamente pot fi propuse si adoptate in plen.
7 iunie 2007: acordul final, in Consiliul ministrilor de resort din UE. Daca ministrii sunt de acord cu proiectul adoptat in legislativ, atunci acesta devine lege.
Legea va intra in vigoare imediat. In cazul in care ministrii nu sunt de acord cu proiectul de lege si cu amendamentele adoptate de europarlamentari, acesta va trece printr-o a doua citire atat la parlament, cat si la Consiliul de ministri.