SUA, complicele Coreei de Nord

SUA, complicele Coreei de Nord

Washingtonul a recunoscut implicit ca a trecut cu vederea o vanzare de arme nord-coreene catre Etiopia, in ianuarie, tranzactie care venea in contradictie cu sanctiunile impuse de ONU Phenianului, informeaza Boston Globe.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a refuzat sa comenteze direct informatiile conform carora Washingtonul a autorizat Etiopia sa se aprovizioneze in secret cu arme din Coreea de Nord, intr-un moment in care Addis Abeba oferea sprijin militar trupelor Guvernului somalez, care se confruntau cu tribunalele islamice.

McCormack a indicat, insa, ca administratia americana alege uneori sa nu intercepteze anumite ambarcatiuni suspecte, asa cum poate face in cadrul Initiativei de securitate impotriva proliferarii armelor (PSI).

"In cadrul activitatilor din PSI, realizam intotdeauna o analiza a costurilor si beneficiilor, pentru a evalua oportunitatea lansarii unei operatiuni sau alteia, interceptarii, acostarii sau solicitarii drepturilor de imbarcare pentru o incarcatura", a explicat purtatorul de cuvant, evocand programul de neproliferare lansat de presedintele american, George W. Bush.

"Dispunem de un anumit capital politic atunci cand facem astfel de cereri si vrem sa il administram in asa fel incat sa vizeze incarcaturile care reprezinta o amenintare reala pentru securitatea Statelor Unite sau securitatea internationala", a adaugat el.

Intrebat cu privire la presupuse contacte ale Washingtonului cu Guvernul etiopian, inaintea acestei tranzactii, oficialul nu a facut precizari foarte clare. "Am incurajat Guvernul etiopian sa verifice cu cine face afaceri, pentru a se asigura ca toate tranzactiile sale respecta deplin rezolutiile ONU", a afirmat el.

Achizitionarea de arme si materiale militare de la Coreea de Nord este interzisa, conform sanctiunilor ONU, adoptate dupa testul nuclear efectuat de Phenian in octombrie 2006.

Ne puteți urmări și pe Google News