EDITORIALUL EVZ: Republica parlamentara peste noapte

EDITORIALUL EVZ: Republica parlamentara peste noapte

Ioana Lupea: "Daca premierul Tariceanu ar avea chef astazi sa-l faca pe Dinu Patriciu ministru al economiei si finantelor, nimic nu l-ar impiedica".

Curtea Constitutionala a decis ca presedintele Romaniei nu are dreptul sa refuze un ministru propus de premier si nevalidat de parlament decat daca nu indeplineste conditiile legale.

Potrivit legii de organizare si functionare a guvernului, conditiile legale le indeplineste aproape orice adult cu domiciliul in tara, cetatenie romana si fara condamnari penale. Poate fi doar o formulare nefericita de comunicat de presa grabit, dar Curtea pare ca acorda un drept exclusiv primului-ministru.

Ceea ce incalca principiul controlului reciproc al puterilor si limiteaza inexplicabil atributiile constitutionale ale presedintelui, confirmate de Curte intr-o decizie anterioara.

Al doilea aviz de ieri al Curtii Constitutionale, care constata ca nu exista acte grave de incalcare a Constitutiei de natura sa justifice suspendarea presedintelui, este doar consultativ si poate fi ignorat de majoritatea antiprezidentiala. 

Exegeza suporterilor suspendarii presedintelui la verdictul clar al judecatorilor, cum ca, de fapt, Curtea ar fi constatat incalcari chiar daca nu grave, este o fabulatie fara nicio legatura cu intentia si textul Curtii, incalcarea Constitutiei fiind un fapt grav in sine. Hermeneutii social-democrati Mircea Geoana si Serban Nicolae incearca astfel sa-si justifice demersul de a-l scoate temporar sau poate chiar definitiv din serviciu pe seful statului.

Dreptul premierului de a numi pe cine doreste ministru si cel al parlamentului de a-l suspenda pe seful statului in mod arbitar, in ciuda unui aviz negativ al Curtii Constitutionale, ne transforma peste noapte, fara o decizie politica si fara consultarea cetatenilor, intr-o republica parlamentara. Constitutia noastra echivoca o permite. 

Ce-i ramane sefului statului de facut in conditiile in care risca sa ramana doar cu dreptul la opinie, celelalte fiind fie restranse legal, fie insusite fraudulos? Traian Basescu mai are cuvintele a caror seductie a fost testata deja si care pot mobiliza suporterii si activistii PD daca partidul isi revine din depresia post-traumatica de dupa excluderea din guvern. 

Acesta a fost si rostul discursului de miercuri seara, o chemare electorala la lupta fara capitulare pentru schimbarea sistemului politic prin votul uninominal, reforma constitutionala si ofensiva impotriva „intereselor nelegitime”, „baietilor destepti” si baronilor.

Seful statului a simtit probabil ca riscul cel mai mare in acest moment este apatia cetatenilor, incoltirea sentimentului de neputinta si de inutilitate. Pe un asemenea efect mizeaza si inamicii sefului statului si, de aceea, cel mai probabil, vor continua demersul de limitare a  puterile prezidentiale prin suspendarea acestuia.

Ne puteți urmări și pe Google News