Traian Basescu a scos mitraliera

Traian Basescu a scos mitraliera

Presedintele a semnat decretele de numire a noilor ministri, dar a desfiintat Cabinetul Tariceanu.

Traian Basescu a semnat ieri decretele de numire in functie a noilor membri ai cabinetului Tariceanu convocandu-i asta-seara la Cotroceni pentru a depune juramantul.

Pentru a nu fi interpretat drept un semnal de resemnare, presedintele a iesit apoi cu o declaratie de razboi fata de noua coalitie PNL-PSD-PC.

El a acuzat noua majoritate stransa in jurul guvernului Tariceanu ca apara „sistemul oligarhic” si vrea o „Romanie a baronilor si a grupurilor de interese”. Discursul sefului statului a fost unul dintre cele mai acide:

Guvern ultraminoritar. „Aveam un guvern minoritar, acum avem unul ultraminoritar. Va intreb: cine este interesat sa avem un guvern nereprezentativ, la cheremul unor partide care nu-si asuma transparent puterea? (...) Actualul guvern seamana cu un consiliu de administratie, care reprezinta interese de afaceri, nu interesul general”.

Interese nelegitime. „Cei care vor un guvern slab sunt profitorii actualului sistem, pus la punct in anii de dupa 1989. Interesele nelegitime ale acestor grupuri sunt cu atat mai pervers protejate, cu cat statul isi pierde autoritatea si reprezentantii lui devin mai usor de manipulat”.

Aranjamente de culise. „Daca azi am fi avut vot uninominal, nu ar mai fi fost posibile aranjamentele de culise, intre doi-trei sefi de partide, pentru fabricarea unui guvern cu o legitimitate atat de scazuta”.

Corupti. „S-a reusit diminuarea coruptiei, insa cei corupti - speriati de actiunea unei justitii independente - au reactionat prin valuri de calomnii la adresa celor care doresc reforma sistemului, incepand cu societatea civila. Pentru ei, daca justitia isi face cu adevarat datoria, avem de-a face cu acte de asa-zisa „politie politica””.

Alegeri amanate. „Inca din 2005, am anuntat ca singura solutie pentru a ajunge la o situatie de echilibru politic durabil este sa ascultam vocea romanilor, exprimata prin vot. Iata insa ca unii au decis singuri ca alegerile, de orice fel, trebuie amanate, indiferent de consecinte”.

Mincinosi. „Cei carora le este frica de alegeri vor sa conduca Romania din spatele usilor inchise, vor sa va faca sa credeti orice minciuna, pentru ca ei sa-si continue netulburati ilegalitatile, fara temerea ca justitia i-ar putea sanctiona”.

Tradare. „O parte dintre actualii politicieni pot sa va tradeze si tocmai au facut-o, dar nu au cum sa va invinga. Unii politicieni au nevoie ca romanii sa fie resemnati, chiar scarbiti de politica. Ei fac tot ce le sta in putinta pentru ca romanii sa nu se mai prezinte la vot”.

Guverne netransparente. „Am forta sa lupt cu cei care vor pentru Romania un regim oligarhic si corupt, in care indiferent de alegeri guvernele sunt facute si desfacute in mod netransparent si in total dispret fata de interesul public si fata de electorat”.

Societatea civila Ministri cu probleme

Sapte ministri ai noului guvern nu corespund criteriilor de integritate stabilite, in 2004, de Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC) impreuna cu partidele din actuala coalitie guvernamentala, PNL si UDMR.

Lui Teodor Melescanu (Aparare) i se reproseaza ca, in calitate de fost diplomat in regimul comunist, a colaborat cu fosta Securitate, dezvaluire facuta de fostul ofiter Liviu Turcu.

CPC aminteste si de calitatea lui de membru, intre 2002 si 2004, in Consiliul de Administratie al Rompetrol, firma lui Dinu Patriciu, „anchetat penal si intr-un litigiu international cu statul roman”.

Si lui Ludovic Orban (Transporturi) i se reproseaza legatura cu Dinu Patriciu. El a fost administrator la Rominserv, firma membra a holdingului Rompetrol.

Marko Bela (ministru de stat) este anchetat de DNA pentru un avans in valoare de circa un miliard de lei vechi primit in contul unei opere literare viitoare de la un editor necunoscut si cu o existenta „efemera”.

Zsolt Nagy (Comunicatii) va fi anchetat de DIICOT pentru relatii privilegiate cu consultanti straini, carora le-ar fi facilitat accesul la informatii clasificate referitoare la privatizari strategice.

Cristian David (Administratie si Interne) apare pe lista Coalitiei ca, in 2004, a donat partidului 107 milioane lei vechi.

Asta in timp ce veniturile sale au fost de doar 83 de milioane de lei vechi. Decebal Traian Remes (Agricultura) este acuzat de traseism, el plimbandu-se prin PNL, PNTCD, Actiunea Populara, Partidul Conservator si revenind in PNL. Paul Pacuraru (Munca si Protectie Sociala) este acuzat ca firma sa, Eurocom, a vandut, in perioada 1999-2000, sute de tone de benzen provenit din Sidex. (Alexandra-Livia Dordea)

Ne puteți urmări și pe Google News