Scandal la Opereta

Scandal la Opereta

Sindicalistii  critica "tirania" impusa de directorul Razvan Dinca.

Dupa redeschiderea de sambata a Salii Studio cu premiera „Broadway - Bucuresti”, construita din decupaje de musicaluri americane cu sapte regizori, care a costat 100.000 de euro, angajatii singurului Teatru de Opereta din tara se declara nemultumiti atat de spectacol, cat si de functionarea institutiei.

La sedinta de sindicat de ieri, acestia au hotarat, dupa spusele liderului Valentin Turcu, sa ceara sustinerea Federatiei Internationale a Artistilor Interpreti, dar si a Blocului National Sindical, pentru a se asigura ca le vor fi rezolvate problemele pe care le acuza.

Din 280 de angajati, cat are Opereta, 120 sunt membri de sindicat. Sindicalistii nemultumiti critica noua conducere pentru repertoriul actualei stagiuni, dar si lipsa de comunicare si de transparenta. D

aca dirijorul orchestrei, George Balint, ii acorda circumstante atenuante legate de lipsa de experienta intr-un teatru muzical tanarului Razvan Dinca (33 de ani), numit in august anul trecut la conducerea Operetei, liderul de sindicat il acuza pe manager ca are o atitudine dictatoriala in institutie.

„Teatru privat Razvan Dinca”

Fagotistul Valentin Turcu, lider sindical de cinci ani la Opereta, merge pana la a-i reprosa directorului ca „se poarta de parca doar el conteaza, ca si cum ar fi Teatrul privat Razvan Dinca”.

Atat el, cat si dirijorul George Balint acuza noua conducere ca n-a numit inca un consiliu artistic care sa fie cunoscut si angajatilor si ca din septembrie nu a mai convocat consiliul de administratie. „Nu stim cum se fac achizitiile de instrumente, care s-au cumparat fara sa fie consultati instrumentistii. Nici nu stim cat au costat”, completeaza dirijorul.

Despre aceste acuze, directorul Razvan Dinca spunea ca nu stie nimic in momentul in care a fost contactat telefonic ieri. El a precizat ca atat consiliul de administratie, cat si cel artistic functioneaza, dar ca nu ele au un cuvant de spus doar la cum sunt puse in practica proiectele teatrului.

„Eu am castigat concursul printr-un proiect de management propus pe cinci ani. Unii nu vor sa inteleaga asta”, explica directorul. Cat despre cheltuielile teatrului si fondurile mari  pentru ultima premiera, care nu sunt justificate de calitatea spectacolului, el raspunde: „Artistii trebuie sa-si faca treaba, bugetul si cum se cheltuieste nu e treaba lor”. Dirijorul George Balint care a pregatit orchestra Operetei pentru „Broadway - Bucuresti”, condusa sambata, la premiera, de invitatul american Gary Dilworth, spune ca problemele de la aceasta reprezentatie sunt inadmisibile.

Sonorizare proasta

„Operatorii nu erau profesionisti, nu cunosteau muzica pentru a putea regla pe parcurs sonorizarea”, explica Balint. Pe tot parcursul spectacolului, care se joaca si in aceasta seara, microfoanele au parait, unele au cazut, altele s-au auzit prea tare, iar corul parea inexistent, in ciuda repetitiilor muzicale care au durat doua luni.

Nemultumire

Salarii mici

Sala Studio a fost partial amenajata dupa incendiul de acum doi ani. Din cele 500 de locuri initiale au ramas acum jumatate, scena n-a fost inca reamenajata, ci s-a achizitionat, cu 100.000 de euro, una noua, mobila. Costurile de renovare s-au ridicat pana acum la peste un milion de euro. Artistii se plang de salarii foarte mici, intre 350 de lei si 870 de lei. Opereta se va muta la Sala Omnia peste doi ani.

Ne puteți urmări și pe Google News