Acvariu in perete

Acvariu in perete

Va raspunde: Oana Nasta, arhitect.

As vrea sa-mi pun acvariu in sufragerie, eventual unul in perete, asa cum am vazut intr-un film. Ce reguli ar trebui sa respect?

Stim cu totii ca starea de liniste sufleteasca se poate induce si privind apa, pestii si plantele. De aceea multi dintre noi vrem sa avem acasa un acvariu pe care il punem in spatiul in care stam cel mai mult sau pe care il vizitam cel mai des. Poate fi living, dormitor sau bucatarie.

O solutie foarte reusita este dispunerea lui pe casa scarii, solutie prezentata si in poza. Ceea ce este interesant in aceasta amenajare este faptul ca il putem vedea si dintr-o camera, si din alta, deci putem sa ambientam doua spatii cu aceasta priveliste relaxanta.

O alta solutie ar fi incastrarea acvariului in partea de jos a unei piese de mobilier inalte, cum ar fi un bar sau o biblioteca de living, de exemplu. Din punct de vedere tehnic, recipientul este o cuva de filtrare si o galerie de iluminare, mobila fiind prevazuta cu etaje sau placi din lemn pentru camuflarea pompelor si a diverselor materiale.

Ansamblul este incadrat de o decoratie exterioara, care nu lasa sa se vada decat trei fete ale acvariului. Forma cea mai armonioasa este obtinuta atunci cand lungimea este egala cu inaltimea inmultita cu un coeficient ce variaza de la 1,5 pana la 2,5.

Acvariile exista sub diferite forme, susceptibile de a se armoniza cu interiorul oricarei locuinte. In mod traditional, majoritatea acestora au o forma dreptunghiulara mai mult sau mai putin alungita. Azi se propun recipiente mai mult inalte decat lungi, special adaptate unor amplasamente. Nu este recomandata folosirea acvariilor prea stramte.

Intr-adevar, ca urmare a unui efect optic, un recipient pare mai mic cu o treime atunci cand este umplut cu apa, ceea ce nu produce o impresie agreabila privitorului. Totusi, el poate fi interesant daca este asezat pe o mobila de mici dimensiuni, deasupra unui semineu sau a unui mic perete despartitor intre doua incaperi.

Greutatea este un element important, iar la cea a recipientului in functiune se adauga cea a apei si a decorului. De aceea, este nevoie de un suport solid.

Este important si sa ne documentam foarte mult in domeniul ingrijirii optime a vietuitoarelor, a temperaturii, a hranei si a celorlate aspecte legate de acvariu. Aceste date le putem afla de la specialistii care consiliaza alegerea unui asemenea aranjament.

Ne puteți urmări și pe Google News