OBAE: Masina timpului

OBAE: Masina timpului

Nu este vorba de cine stie ce agregat sau inventie sofisticata.

Este simplu, si totul se poate doar daca apesi un buton. Nimic mai mult. Ascultand Radio Romania Actualitati in masina, cineva imi spunea ca ii aminteste de anii de studentie si de camera de camin.

Altcineva era transpus automat in vremea vacantelor toride la tara, la bunici, cand postul se auzea de la "aparat". Cateva momente de Romania Actualitati au "aruncat" o colega in timp, acasa, la parinti. Faceti un exercitiu si ascultati postul cateva minute. Ce va sugereaza?

Orice program ar rula la statia publica, efectul este acelasi: startul unei nostalgii, care te face automat sa schimbi programul, reactie instinctiva care sa amortizeze o inevitabila depresie. Ieri-dimineata, aproape mi-au dat lacrimile cand am auzit (dupa multi, multi ani), celebra "Mama, doar mama", pe care o cantam pe la serbarile din scoala generala.

Radio Romania ne trimite in trecut. Explicatia este destul de simpla. Nimic nu s-a schimbat semnificativ in oferta din prezent, fata de anii in care radioul rasuna pe prispa, la tara, acum 20 de ani. Vocile sunt aproape la fel, marcate de varsta fireste, iar intonatia nu difera, indiferent de ce citeste "crainicul" (un alt termen nostalgic). In continuare, aici ascultam muzica "usoara".

Intr-o realitate in continua schimbare, Radioul public se incapataneaza sa ramana in trecut. Pana si modul de redactare a materialelor a ramas tributar frazeologiei intortocheate si limbajului lemnos antedecembrist.

Genericele sunt facute la fel ca in anii de demult. Chiar daca subiectul ar trebui sa-i atraga pe tineri. Sunetul infundat, de studio perfect antifonat, in care nici musca nu bazaie, contribuie si el la efect.

Sondajele de audienta arata la fiecare val ca Radio Romania e preferat de un public batran si, la fel, de fiecare data se anunta ca se vrea atragerea ascultatorilor tineri. Permanentul "se vrea". Spuneam zilele trecute ca posturile publice de radio si TV sunt un fel de "media IMGB". La Radio Romania este evident.

Nota: Zilele trecute am primit la redactie brosura "Radio Romania - Forta cuvantului". O prezentare a SRR in acelasi limbaj cu iz de lemn.

Ne puteți urmări și pe Google News