Meridionalii intarzie mai mult decat nordicii.
Africanii bat toate recordurile. Satul de naravul compatriotilor sai de a intarzia chiar si ore intregi la o intalnire, presedintele peruan Alan Garcia a initiat o campanie de punctualitate, in care, se spera, vor fi antrenati toti cei 27 de milioane de cetateni ai tarii.
Pentru inceput, in toate orasele vor suna sirenele si vor bate clopotele pentru a le aminti oamenilor sa-si sincronizeze ceasurile dupa ceasul folosit de marina militara, relateaza BBC.
Institutiile publice, firmele si scolile au primit instructiuni sa nu mai tolereze asa-numita "hora peruana" - ceea ce inseamna sa ajungi cam cu o ora intarziere la o intalnire. Cunoscut pentru punctualitatea sa, Garcia si-a motivat initiativa prin aceea ca atitudinea delasatoare dauneaza productivitatii si ii pune pe fuga pe investitorii straini.
Lipsa de punctualitate este un fenomen generalizat in America de Sud, spre deosebire de ceea ce se intampla in nordul continentului si in alte tari industrializate.
In SUA, oamenii sunt foarte punctuali, in frunte cu presedintele George W. Bush, care se tine intotdeauna de orar. La fel si fostul ambasador american la ONU, John Bolton, care obisnuia sa inceapa sedintele Consiliului de Securitate fix la ora stabilita si ii nota pe lista pe intarziati.
Punctualitate religioasa Printre cei mai punctuali oameni din lume sunt, asa cum se stie, nemtii. "Noi suntem mult mai stricti decat cei din regiunile mediteraneene", spune Stefan Klein, autorul unui roman despre relatia diverselor civilizatii cu punctualitatea. Aceasta atitudine li se trage, in primul rand, de la religia protestanta, care este foarte stricta in privinta timpului.
"Ii face pe oameni sa simta ca este aproape un pacat sa irosesti vremea", explica Stefan Klein. Acest lucru este valabil pentru toate tarile catolice sau protestante.
O alta posibila explicatie este aceea ca Germania este de foarte mult timp o tara industrializata. "Sistemul industrial ii obliga pe oameni sa respecte un orar foarte strict", spune Klein. Partea proasta este ca oamenii si-au pierdut capacitatea de a actiona spontan.
"Nu poti sa suni pe cineva si sa-l inviti la o cafea, pentru ca el ar trebui sa aiba aceasta intalnire notata in agenda cu cateva zile inainte", conchide acesta.
Ora exacta, un mister pentru africani Si in China se pune mare pret pe punctualitate. Aici intervine insa si o alta problema, aceea de a-ti "tine rangul". A face pe cineva sa te astepte este un mod de a-ti demonstra superioritatea sociala si, cu cat iti permiti sa intarzii mai mult, cu atat esti mai important. Spaniolii au reputatia ca muncesc mai in dorul lelii, din pricina siestei de dupa-amiaza.
Potrivit corespondentului BBC la Madrid, faptul ca majoritatea angajatilor au o pauza de doua ore in fiecare dupa-amiaza este compensat de un program foarte lung si strict de munca. Multi salariati incep programul la ora 9.00 si nu termina decat dupa ora 20.00. In Orientul Mijlociu si in nordul Africii, punctualitatea este mai degraba optionala.
In Egipt, spre exemplu, daca inviti pe cineva la cina, o sa apara pe la 11.00. La nunti e un adevarat dezastru. Banchetul are loc, de regula, seara si pana se strang invitatii, se ajunge ca masa sa inceapa dupa miezul noptii. In Kenya, toata lumea intarzie, inclusiv presedintele. Ideea e ca, daca oricum intrunirile incep mai tarziu, ce rost are sa ajungi la timp, noteaza BBC.