Autoritatile sanitar-veterinare iau zece piei de pe producatorii din domeniul viti-vinicol, impunand reguli care nu exista in Europa.
Comisia Europeana considera ca "taxele pe vin" impuse de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) sunt abuzive si recomanda renuntarea la ele.
Aceasta a fost concluzia unei discutii pe care reprezentantii procesatorilor romani au avut-o saptamana trecuta cu expertii comisiei. Daca nu renunta la aceste taxe, autoritatile de la Bucuresti ar putea genera un scandal similar celui iscat de taxa de prima inmatriculare a autovehiculelor.
Inspectorii se calca pe picioare Reprezentantii procesatorilor romani au solicitat opinia Comisiei asupra mai multor aspecte, printre care si prevederile Ordinului 100 al ANSVSA, cu privire la organizarea activitatii de inspectie si control a fabricilor din domeniul agroalimentar, in speta a unitatilor de productie a vinului.
Inspectia ANSVSA vizeaza controlul reziduurilor de Ohratoxina A si de plumb. In opinia Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), dar si a altor jucatori independenti din sectorul viti-vinicol romanesc, masura care instituie o taxa de 0,20 euro/hl de vin, respectiv intre 50 si 5.000 euro/luna, in functie de capacitatea de productie a unitatilor romanesti, este ilegala.
Pe de o parte, autoritatile dubleaza un control deja efectuat de servicii de specialitate din Ministerul Agriculturii. "Autoritatea Sanitar-Veterinara nu are prevazute proceduri specifice de inspectie si control si nu are experti in domeniul vinului. Institutia doreste ca, in urma colectarii taxei respective, sa angajeze si sa formeze experti pentru efectuarea inspectiilor in sectorul vinului", declara zilele trecute directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe.
Producatorii platesc tot anul Conform legislatiei promovate de ANSVSA, taxa este perceputa in mod automat, in fiecare luna, desi productia vinului se realizeaza o singura data, pe durata a 2-3 luni, la sfarsitul anului.
Pe langa taxele substantiale si nejustificate, ANSVSA solicita unitatilor de productie a vinului sa puna la dispozitia inspectorilor sai spatii adecvate in incinta fabricilor respective. Contractul este "nenegociabil", unitatile care nu semneaza urmand a fi inchise. Din discutiile avute cu expertii europeni a rezultat ca niciun alt stat membru al UE nu aplica astfel de masuri.
Cheltuielile cresc cu 30.000 de euro anual Taxa pe care ANSVSA o impune producatorilor de vin pentru a-si plati inspectorii, de 0,20 de euro pe hectolitru, este contestata de toti producatorii din piata.
Potrivit directorului comercial al companiei Cramele Halewood, Mihai Chitic, o astfel de taxa ar ridica cheltuielile firmei pe care o conduce cu circa 20.000-30.000 de euro pe an. "Taxa este ilegala si speram, cu ajutorul autoritatilor de la Bruxelles, sa o putem elimina", a spus Chitic.
Pentru exportatorii de vin situatia este putin diferita, insa acuzele catre ANSVSA sunt similare. Potrivit directorului general al companiei Pro Vinum, Basil Zarnoveanu, exportator de vinuri, faptul ca autoritatea trimite inspectori la granita este, de fapt, o depasire a atributiilor. "Ei trebuie sa se preocupe de siguranta alimentara pe teritoriul Romaniei, si nu in afara tarii", a declarat Zarnoveanu.