EDITORIALUL EVZ: Sucursala lui Felix

EDITORIALUL EVZ: Sucursala lui Felix

Ioana Lupea: "Logic, comisia de ancheta ar trebui sa fie ultima carte politica a ceea ce numim conventional Partidul Conservator".

Numai Dan Voiculescu putea conduce ancheta parlamentara a reprobabilelor fapte comise in public de seful statului, cea mai importanta fiind aceea ca vorbeste. Politicianul cu o cota de popularitate, credibilitate si legitimitate electorala microscopica, care glasuieste si actioneaza de parca ar fi programat sa-l doboare pe Traian Basescu, a fost innobilat de PNL, PSD, PRM, PC si UDMR cu sefia comisiei. De ce Felix si nu liberala Norica Nicolai sau noua stea a PSD, Serban Nicolae, ucenicul vrajitor al micilor ecrane? Nu intamplator; coalitia antiprezidentiala gandeste probabil ca liderul conservator nu are ce pierde.

In cazul in care produsul investigatiei parlamentare va fi invalidat juridic de Curtea Constitutionala, demersul de suspendare a presedintelui se va insemna cu fierul rosu doar pe fruntea lui Dan Voiculescu. Un previzibil esec il va impovara in primul rand pe acesta, dar la 1%, nu-i asa, nici nu mai conteaza. Voiculescu jertfit pe altarul lui Traian Basescu chiar de propriii aliati este o fantezie tragicomica. Ori poate ca intentia e de a pune semnul egalitatii, asa cum face Realitatea TV de-o vreme, intre Felix Motanul si Traian Pinocchio. Plan sortit si el nereusitei: oricat de vrednic de ura ar fi pentru unii Traian Basescu, Dan Voiculescu e mult mai mult dispretuit. Logic, comisia de ancheta ar trebui sa fie ultima carte politica a ceea ce numim conventional Partidul Conservator.

Imaginea lui Dan Voiculescu vituperand impotriva sefului statului in parlament contrapusa imaginii lui Traian Basescu povestind calm subiectele de interes general discutate la guvern discrediteaza initiativa de suspendare a presedintelui si pe sustinatorii acesteia. Chiar daca intentia liberalilor a fost sa dea o nota de eleganta dezbaterilor de ieri, portul papioanelor s-a dovedit total inadecvat stilisticii parlamentare.

A fost ceea ce astepta toata lumea, inclusiv Traian Basescu, o deversare de cuvinte violente ca „mincinos”, „cinic”, „oligofren” „demagog”, „paranoic”, rostite chiar de un purtator de papion. Vizita-surpriza la Palatul Victoria si discursul in direct despre starea natiunii au fost savarsite de seful statului tocmai pentru a demonstra cetatenilor telespectatori cat de nedemna este actiunea opozantilor sai, liberali, social-democrati, conservatori sau peremisti.

In timp ce parlamentarii il calomniau de la tribuna, Basescu dezbatea cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrii sai coruptia din energie, achizitiile publice, ineficienta Parchetului, situatia din agricultura, depolitizarea posturilor nationale de radio si TV, deficitul comercial al Romaniei, vizele pentru moldoveni.

Mutarea lui Traian Basescu a urmat natural scuzelor lui Tariceanu, fara a fi insa reactia sperata de premier, adica riposta. Amandoi stiu ca oamenii s-au saturat de scandal pana peste cap si se fac ca-i pun punct, fiecare cu speranta unui beneficiu de imagine. Daca seful guvernului a refuzat dialogul din pozitia de victima acuzatoare, cel al statului a procedat invers, aratand ca este deschis dialogului institutional. Urmeaza probabil o pace tactica. Singura institutie care persevereaza in beligeranta, in ciuda satietatii generale, a ramas parlamentul, o sucursala a lui Dan Voiculescu.

Ne puteți urmări și pe Google News