Va raspunde: Dr. ing. Teodor Teretean, membru al Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania.
Am un living mai inalt, incalzit iarna si racit vara cu aer conditionat. Vreau sa scap insa de curentii de aer. Care ar fi dispozitivul de insuflare a aerului cel mai potrivit pentru aceasta operatiune? Casele noi au sansa de a fi dotate, de la bun inceput, cu o camera de zi de mai mari dimensiuni, avand o inaltime peste 2,80 m. Deseori, in coltul camerei, se plaseaza scara ce duce la incaperile de la etaj. Racirea si incalzirea unei astfel de incaperi pune anumite probleme tehnice, fiind imperativa lipsa curentilor de aer.
In aceasta situatie un dispozitiv potrivit, care introduce aerul conditionat si de ventilare, este un anemostat de tavan (foto), cu dubla dispersie a fluxului de aer: laterala sau in jos.
Dimensiunile sale de 600 x 600 mm sunt tocmai bune de a fi inglobate intr-un eventual tavan fals. Nu necesita cutie speciala de racord, care are diametrele: 160, 200 si 250 mm. Debitele de aer insuflate variaza intre 100 si 1.100 mc/h.
Elementul cheie al functionarii dispozitivului il constituie un nucleu central, care, prin rotire, dirijeaza jetul de aer, fie lipit de tavan (vara), fie vertical in jos (iarna). Pretul unui astfel de dispozitiv este de circa 40-50 de euro, in functie de marime.