Era tanar, era frumos si avea un mod de a canta la pian care magnetiza auditoriul.
Piesele sale, pline de patos romantic ori de reverie, s-au situat de indata printre cele mai iubite lucrari pentru pian si asa au ramas pana astazi. A fermecat Parisul, a fermecat lumea intreaga, entuziasmandu-i deopotriva pe muzicieni si pe neprofesionisti.
A murit la 39 de ani, pe 17 octombrie 1849, mormantul sau din capitala Frantei fiind vesnic acoperit de flori. A cerut insa ca inima sa-i fie depusa intr-o capela din iubita sa patrie... S-a nascut pe 1 martie 1810, in regiunea Mazovia din Polonia centrala, si a plecat la Paris la varsta de 20 de ani. Numele lui: Frederic Chopin.
Marelui compozitor si pianist polonez i-a fost dedicat un amplu si inedit festival international derulat in aceste zile la Academia de muzica din Varsovia, care ii poarta numele. Beneficiind de participarea unor valorosi tineri interpreti din mai multe tari europene, festivalul "Chopiniada" este o manifestare complexa, menita a apropia si mai mult muzica culta de public si mai ales de publicul tanar.
Pe parcursul a noua zile vor rasuna mazurcile, polonezele, valsurile, nocturnele, baladele lui Chopin (practic cea mai mare parte din nemuritoarea sa creatie pentru pian) interpretate de cei mai buni studenti din Polonia, Italia, Franta si Romania.
Mai mult, intr-o pitoreasca statiune montana a fost programat concertul Chopin Folk, unde muzicieni si ansambluri de dansatori vor reda acele teme populare si dansuri poloneze care au stat la baza inspiratiei chopiniene.
Exista si o seara Chopin Jazz, cand unul dintre cei mai apreciati pianisti de jazz ai Poloniei, Leszek Lozdzer, va improviza pe melodii de Chopin. Organizatorii au rezervat o surpriza pentru seara finala, cand se vor interpreta cateva piese pentru... ansamblu de pianisti (!), o inedita alaturare pe scena a zece piane, la care vor canta toti participantii la festival.
Merita mentionate si numele tinerilor muzicieni romani care ne reprezinta la acest eveniment de rasunet: pianistii Bogdan Dulu, Alina Balaban, Oana Popescu si Marc-Antoiu Mai-Antal, impreuna cu soprana Alina Bottez.
Festivalul face parte din mai larga suita de manifestari cuprinse sub genericul "Trasee ale romantismului", organizate de Universitatea nationala de muzica din Bucuresti in cooperare cu cateva dintre cele mai prestigioase conservatoare si centre culturale europene.