Verdictul specialistilor: bratarile dacice sunt autentice
- Adam Popescu
- 24 februarie 2007, 02:00
Cele cinci bratari dacice recuperate de statul roman sunt autentice, au stabilit ieri mai multi istorici si arheologi din tara, reuniti la Cluj in acest scop.
Unul dintre membrii comisiei, profesorul Eugen Iaroslavschi, specialist in civilizatia fierului din epoca dacica, afirma ca bratarile demonstreaza clar ca dacii erau buni mesteri in prelucrarea metalelor nobile.
„Sunt facute cu bun-gust, cu talent de tehnician, care stie sa imbine procesele termice, de lipire, slefuire si cizelare, pe care pana acum doar le banuiam”, spune Eugen Iaroslavschi, sef al Sectiei de Preistorie si Protoistorie de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei. In plus, sustine Iaroslavschi, cele patru bratari rascumparate de statul roman de la un colectionar din Statele Unite contra sumei de 800.000 de lei au fost facute in acelasi timp, din acelasi aur. Cea de a cincea insa, cea recuperata din Franta, a fost facuta fie in alt atelier, fie in alta perioada.
„La cele patru bratari aduse de la Frankfurt este constanta prezenta cuprului in cantitate destul de mare, pe cata vreme in cea de-a cincea cuprul este doar in urme extrem de mici, si de aici si aspectul mai rosiatic al primelor patru. Toate bratarile au fost facute din metale de mare finete, de la 19 pana la 23 de carate”, spune istoricul clujean.
Potrivit istoricului clujean, bratarile au fost descoperite in locul numit Caprareata, situat la circa o jumatate de kilometru lateral de situl Sarmizegetusa Regia - Muntii Orastiei.
In aceeasi zona a fost descoperit si un atelier metalurgic in care se prelucra fierul, dar nu numai, si unelte mici specifice prelucrarii metalelor nobile, o parte fiind expuse la Muzeul de Istorie a Transilvaniei. Bratarile dacice raman la Cluj pana pe 5 martie, cand vor fi transportate la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti.