Patronul Ikea, Ingvar Kamprad, se afla intr-o vizita discreta la 12 din furnizorii pe care ii are in Romania.
Are 28 de miliarde de dolari si tot atat de multa modestie. Asa poate fi descris cel mai bogat european, Ingvar Kamprad, de 80 de ani, proprietarul concernului suedez IKEA. Venit in Romania intr-o discretie totala, Kamprad a acceptat ca o echipa a „Evenimentului zilei” sa-l insoteasca ieri in vizita pe care a facut-o la unul dintre furnizorii IKEA din Romania, fabrica de portelan IPEC din Alba-Iulia.
Vizita s-a inscris in „circuitul de lucru” pe care miliardarul suedez il face, timp de o saptamana, la 12 dintre cei aproape 40 de furnizori pe care compania sa ii are la noi in tara. Turul a inceput la fabrica PLIMOP din Sighetu Marmatiei si a continuat cu fabriciile Ecolor din Jucu si Vladeasa Huedin (judetul Cluj). Urmatoarele opriri din circuit nu au fost date publicitatii, din motive de securitate.
„Ce vedeti aici este viitorul”
Imbracat simplu, dar elegant, Ingvar Kamprad e un povestitor simpatic si atent cu cei din jur. In pantaloni verde-inchis, camasa in dungi si pulover din casmir, albastru, magnatul suedez nu s-a sfiit sa ia in mana diferite produse de portelan de pe liniile tehnologice. In cele 45 de minute petrecute in fabrica, a discutat cu proprietarii despre tot ce presupune procesul de productie, preturi si investitii si s-a aratat multumit de modul in care lucreaza furnizorii romani. „In cativa ani, prin automatizare, IPEC isi va dubla capacitatea, asa cum s-a intamplat acum cativa ani. Iar asta nu inseamna deloc ca vor fi dati oameni afara. Sunt foarte multumit de ce se intampla aici”, a concluzionat Ingvar Kamprad.
„Mergem la Alba-Iulia sa vedem o afacere de familie, condusa de o mama si un fiu. Mama este o femeie puternica si hotarata, care gestioneaza totul cu o mana de fier. O adevarata „mama””, a explicat, razand, Ingvar Kamprad. De altfel, proprietarul IKEA este la a doua sa vizita la fabrica IPEC Alba-Iulia, prima sa incursiune pe aceste meleaguri avand loc in 2001.
„Cand am venit aici data trecuta, era un camp gol. Acum este una dintre cele mai bune fabrici de acest tip pe care o avem in lume. Ce vedeti aici este viitorul”, a spus Kamprad.
Cifre
Ikea in lume
> 1951 - primul catalog IKEA
> 1958 - primul magazin IKEA, in Almhult, Suedia
> 110.000 de angajati
> 500 de milioane de vizitatori in 253 de magazine
> 17,65 de miliarde de euro cifra de afaceri in 2006
> 400 de angajati vor lucra in magazinul din Romania. Se estimeaza vanzari de 30-50 de milioane de euro si 2,5 milioane de vizitatori
Profil
Bossul IKEA zboara la clasa economic si e zgarcit cu hartia
Ingvar Kamprad (79 de ani), fondatorul gigantului IKEA, a inceput afacerile in adolescenta, cand facea bani de buzunar din vanzarea de chibrituri, decoratii pentru Craciun si apoi pixuri si creioane. La 17 ani, cand a obtinut mai multi bani de la tatal sau - ca recompensa pentru rezultatele la scoala - suedezul si-a deschis un mic atelier unde producea mai ales bijuterii si ornamente si care s-a dezvoltat cativa ani mai tarziu intr-un magazin de prezentare.
Numele companiei a fost ales rapid: IKEA - I si K reprezentand initialele numelui sau, E de la orasul parintilor sai, Elmtaryd, si A de la Agunnaryd, satul in care a copilarit. Acest acronim este similar cu un cuvant grecesc - „soikiat”, care inseamna casa, si cu un cuvant finlandez - „oikea”, care inseamna corect. In acele vremuri, la sfarsitul anilor 40, IKEA semana foarte putin cu cea pe care o cunoastem astazi. Prima linie de produse nu includea mobila deloc. Incercand sa-si extinda mereu afacerea, suedezul a gasit un nou produs pe care sa-l vanda: mobila fabricata in atelierele locale.
Intr-o perioada in care lemnul era materialul preferat pentru mobila, Kamprad a avut ideea de a transforma plasticul in mobilier si de a folosi cu precadere rosu si alb. Compania s-a dezvoltat din 1947 si pana acum in 35 de tari, iar magazinele sunt vizitate anual de jumatate de milion de oameni. Catalogul IKEA, obisnuieste Ingvar sa spuna, este distribuit in lume la fel de bine ca Biblia.
Potrivit topului „Forbes”, suedezul este al patrulea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimata anul trecut la 20 de miliarde de dolari. Desi este putred de bogat, fondatorul IKEA evita sa poarte haine scumpe, mananca la restaurante ieftine, calatoreste cu avionul la clasa a 2-a si, spune folclorul, face economie pana si la hartie. Singurul lux pe care si-l acorda este de a-si achizitiona cravate si de a manca un preparat din peste specific suedez.
INTERVIU
„Nu-mi plac managerii romani delasatori”
EVZ: Sunteti la a treia vizita in Romania. Va amintiti care a fost prima dumneavoastra impresie aici? Ingvar Kamprad: Era prin ‘85, o iarna foarte rece. Eram cu un coleg, Nilsson, si ne-am oprit la un hotel din Brasov, sa innoptam. In camera erau multe grade sub minus, asa ca am mers la restaurant sa mancam. Am luat un meniu foarte mare in care se gaseau scrise foarte multe lucruri bune. De comandat insa nu am putut comanda decat un singur fel: supa zilei. Asa ca ne-am dus inapoi in camera si am apelat la pachetul cu specialitati suedeze adus de acasa de Nilsson. Am avut noroc cu el.
De cand lucrati cu furnizori romani? De prin ‘57-’58. Prima mea intrebare a fost: „E buna venirea noastra pentru Romania?”. Daca venirea noastra nu e buna pentru tara respectiva, atunci pe termen lung nu e buna nici pentru noi.
De data aceasta ati evitat intalnirea cu autoritatile. De ce? M-am intalnit cu Iliescu in 2001 si cu o parte dintre oamenii proeminenti ai Romaniei. De data aceasta am hotatat sa ma intalnesc doar cu furnizorii, asa ca in aceasta saptamana vom vizita 12 fabrici din Romania cu care colaboram.
Ce va place si ce nu va place in relatiile pe care le aveti cu partenerii romani? Trebuie sa spun ca am gasit aici parteneri foarte, foarte loiali. Spre exemplu, lucram cu firma Plimob din 1993, dar la un moment ei au primit o propunere de cumparare din partea unei companii mai mari decat ei. Au preferat insa sa nu vanda si sa ne dezvoltam impreuna. Au ramas loiali IKEA. Cat despre ce nu imi place... sunt foarte multe combinate vechi, cu multi manageri care sunt educati in alte timpuri si sunt delasatori. Dar asta nu se intampla doar in Romania.
Faptul ca sunteti al patrulea om ca bogatie din lume v-a afectat modul de viata? (rade) Nu, pentru ca stiu ca nu e adevarat. Sunt bogat intr-un anumit fel: am o familie frumoasa, sunt foarte sanatos pentru varsta mea... Ce pot cere mai mult?
Cum se desfasoara o zi obisnuita de lucru de-a dumneavoastra? (rade) Primul lucru pe care il fac zilnic e sa-l trezesc pe asistentul meu. Dar, sunt zile si zile. Intr-unele zile sunt puturos si nu fac nimic, in altele muncesc pe rupte. Imi place sa ma intalnesc cu prietenii si imi place sa gradinaresc. Dar cu toate astea, Doamne fereste sa intrati in gradina mea, ca e vraiste.
Intentionati ca anul acesta sa deschideti magazine IKEA si in afara Bucurestiului, in orase precum Cluj, Timisoara sau Iasi? Toate orasele acestea suna bine in urechile mele si am vrea magazine in fiecare din ele. Dar, deocamdata, ramane doar Bucurestiul, pana vedem care este impactul pe piata. Oricum, a trebuit sa-l dam in franciza pentru ca avem prea multe proiecte si nu am apucat sa ne ocupam de toate.
Ikea va distribui la Bucuresti 860.000 de cataloage cu produse
Retailerul suedez de mobila si accesorii IKEA va demara campania de distributie a cataloagelor sale in Bucuresti si imprejurimi incepand de luni, 26 februarie.
Catalogul IKEA, care prezinta produsele marcii si va servi drept ghid pentru consumatori, a fost tiparit in numar de 860.000 de exemplare si va fi distribuit gratuit, direct la usa, locuitorilor din Bucuresti, Pitesti, Ploiesti, Targoviste si Comarnic pana in data de 20 martie. O zi mai tarziu, pe 21 martie, va fi deschis magazinul IKEA din Baneasa, potrivit reprezentantilor companiei.
Campania va costa 1,3 milioane de euro. „Cea mai buna modalitate de a te pregati pentru prima vizita la magazin este sa incepi cu catalogul. Rasfoiesti cele aproape 300 de pagini ale catalogului IKEA, faci o lista cu ce ai nevoie, iei masuratori in locuinta ca sa te asiguri ca mobila pe care o cumperi incape acolo unde ai nevoie de ea si apoi vii la magazin”, explica Cornel Oprisan, directorul de retail al IKEA Romania.
Catalogul prezinta in cele 284 de pagini 3.000 dintre cele mai importante produse care vor fi comercializate in magazinul din Baneasa, din totalul de 7.000. Oferta magazinului deschis in franciza in Baneasa va putea fi accesata, incepand cu 1 martie, si pe site-ul companiei.
Stil nou de a face cumparaturi
Asemenea celorlalte magazine din lume, IKEA va propune consumatorului roman o experienta la cumparaturi total diferita de cea oferita de centrele de mobila traditionale. Aceasta pentru ca suedezii nu ofera servicii precum transportul sau asamblarea produselor, dar si pentru ca rolul catalogului nu va fi de a prezenta produsele in regim de oferta, ci de a familiariza clientul cu articolele IKEA.
Preturile vor fi valabile pana in august, cand va fi lansat noul catalog. Compania mentine aceleasi preturi pentru o perioada de un an, atat cat este valabil un catalog IKEA, si nu practica reduceri in perioade de promotie.
In plus, toate magazinele suedezilor, inclusiv cel din Baneasa, functioneaza dupa principiul autoservirii. Produsele se ridica din zona departamentului de autoservire, de la iesire, dupa ce clientul a vizitat deja tot magazinul. In catalog se gasesc si informatiile necesare identificarii cutiilor cu produse. In showroom, oferta pleaca de la mobilier pentru sufragerii sau dormitoare si se termina cu accesorii - cum ar fi cosuri pentru baie ori ceramica. Toti vizitatorii vor avea voie sa testeze produsele inainte de a le achizitiona. (Adelina Vlad)
Mobila
Preturi occidentale
IKEA practica in Romania preturi similare ca in alte state europene, ceva mai mici decat cele din magazinele de profil autohtone. O canapea extensibila din husa cu doua perne decorative costa 1.090 de lei noi, in timp ce una similara poate fi gasita in Cora cu 1.150 de lei noi. O canapea din piele de trei locuri costa la IKEA 2.950 de lei noi , in timp ce la Mobexpert - 3.796,2 lei noi. Un scaun pentru copii - model renumit in lume - va costa in magazinul din Bucuresti 49 de lei noi, fata de 6,5 euro la Paris (21,97 lei).
Cum va fi distribuit catalogul
In cursul saptamanii:
La case 8.00-14.00 La blocuri 17.00-21.00
In weekend:
La case 11.00-17.00 La bloc 11.00-17.00
AVERI
Miliardari cu afaceri in Romania
Primii trei dintre cei mai bogati oameni din lume si-au cladit o parte din averi prin afaceri dezvoltate in Romania. Bill Gates, locul unu in lume, a inaugurat recent un centru de suport call-center la Bucuresti.
In firma lui, Microsoft, multi informaticieni sunt romani. Ikea, firma detinuta de Ingvar Kamprad, are o fabrica in Romania si lucreaza cu mai multi furnizori locali. Indianul Lakshimi Mittal a preluat aproape toata siderurgia autohtona.
Top 10
Cei mai bogati oameni din lume*
Nume Nationalitate Avere (miliarde dolari)
Bill Gates ................................SUA ......................50 Warren Buffett ........................SUA ......................42 Carlos Slim Helœ .................Mexic ....................30 Ingvar Kamprad ....................Suedia ..................28 Lakshmi Mittal .......................India ....................23,5 Paul Allen ...............................SUA ......................22 Bernard Arnault .....................Franta ...................21,5 Prince Alwaleed ....................Arabia Saudita ...20 Kenneth Thomson ...............Canada ...............19,6 Li Ka-shing ............................Hong Kong ..........18,8
* „Forbes”, 2006