PROFESORUL DE NUTRITIE: Carnea la untura se pastreaza cateva luni
- Adam Popescu
- 20 februarie 2007, 02:00
Va raspunde Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Cristina: Cat putem tine carnea la untura? Conservata intr-un mod corect, carnea poate fi tinuta astfel cateva luni bune. Cea mai buna metoda de conservare este asa cum faceau bunicii: portionau carnea, o aranjau, o fierbeau, stropeau seul sau untura de porc cu zeama de ceapa ca sa previna oxidarea. Bucatile de carne ar trebui astfel aranjate incat sa nu ramana niciun gol. Carnea, asezata in oala de ceramica sau in garnita, trebuie acoperita cu un strat de untura de cativa centimetri. Vasele trebuie tinute la intuneric si rece. Nu puneti niciodata untura retopita peste carne deoarece contine peroxizi si o strica pe cea buna.
Marina Stoica: Am inteles ca legumele congelate nu trebuie dezghetate inainte de preparare. Aceeasi regula este valabila si in cazul carnii congelate? In principiu, nici carnea nu ar trebui decongelata inainte de preparare. Imaginati-va o celula din carne sau din legume asemeni unei sticle. Sticla nu are valoare nutritiva sau, daca are, este mica, dar sucul din sticla e foarte bogat in nutrienti. In momentul in care continutul ingheata, sticla se sparge, dar sucul nu se scurge pentru ca este inghetat.
Atunci cand dezghetam un produs sucul se scurge. De asta e bine sa nu decongelam produsele pentru ca sucul celular sa ramana in mancarea noastra. Inainte de congelare, carnea ar trebui pregatita ca si cum am vrea s-o gatim: este portionata, i se face igienizarea, iar atunci cand vrem s-o preparam o punem direct in oala, in apa rece. Daca este pusa in apa clocotinda, proteinele de la suprafata se precipita, iar supa va fi mai slaba. Daca doriti sa decongelati carnea o puteti face cu o zi inainte de gatire, la o temperatura de patru grade (in frigider).