Recesiune pe piata imobiliara din SUA

Recesiune pe piata imobiliara din SUA

Piata imobiliara din Statele Unite este in recesiune, iar preturile, dar si numarul tranzactiilor sunt in cadere libera.

Potrivit unui raport al Asociatiei Nationale a Agentilor Imobiliari din SUA, dat publicitatii la sfarsitul saptamanii, pretul mediu al unei case de locuit a fost de 220.900 de dolari in ultimul trimestru al anului, cu 2,7% mai mic fata de anul precedent.

Insa au existat si zone in care s-au inregistrat scaderi record ale preturilor la case. Iar numarul tranzactiilor s-a micsorat cu 10%, in ultimul trimestru al lui 2005, in SUA batandu-se palma pentru 6,4 contracte de vanzare-cumparare in domeniul rezidential.

In Statele Unite, o recesiune pe piata imobiliara este de asteptat o data la fiecare 18 ani, se arata intr-un studiu al economistului Fred Foldvary de la Univesitatea din Santa Clara. Acesta sustine ca amplitudinea "bulelor" difera: de la stagnarea preturilor activelor imobiliare timp de 3-5 ani pana la scaderi cu cira 25% ale preturilor.

Cat costa o casa in SUA Pretul mediu al unei case de locuit varia, la finele lui 2006, intre 100.000 de dolari in Kansas si 580.000 de dolari in San Francisco, potrivit statisticilor Asociatiei Agentilor Imobiliari.

In New York -New Jersey, o locuinta costa intre 250.000 si 280.000 de dolari in perioada analizata. La Las Vegas, pretul mediu a fost de 199.000 de dolari, iar in zona Chicago, de 222.000 de dolari.

Casele s-au ieftinit si cu aproape 30a - cum ar fi cele din zona New Orleans, care nu au scapat inca de efectele uraganului Catrina. Zonele care sunt inca "pe val", unde preturile mai cresc - sunt Atlanta - Georgia, New York si Virginia - in apropierea Washingtonului. 

Romania Nivel record al preturilor In Romania, preturile apartamentelor, exprimate in euro, sunt de peste patru ori mai mari fata de acum trei ani. Mai mult, la un cost de peste 1.500 de euro pe metru patrat in apartamentele vechi din cartierele fara pretentii din Bucuresti, Romania rivalizeaza cu Parisul si alte capitale europene. Cu toate acestea, preturile locuintelor au inceput sa ridice semne de intrebare. Potrivit unui raport al BNR, evolutia preturilor la imobile este unul dintre riscurile pentru stabilitatea financiara si averea populatiei.

Ne puteți urmări și pe Google News