ISAILA: O felie de pizza cu dragoste

ISAILA: O felie de pizza cu dragoste

In Bucuresti se mananca prost.

Nu e numai problema acestui fel de mancare. E o criza a meniurilor. Retetele propuse bucurestenilor sunt o combinatie de mancaruri romanesti, de fapt turcesti si grecesti, pentru ca bucataria traditionala deriva din cele doua, si de mancare italiana.

Gusturile consumatorilor au mai evoluat. Cei care ies in oras, in general, sunt oameni care au calatorit si au intrat in contact cu rafinamentul bucatariei din Occident. Proprietarii localurilor se pare ca nu. Cu ce sa-ti impresionezi iubita de Sfantul Valentin? Bucatariile restaurantelor de la noi din oras nu au personalitate. Nu sunt conduse de bucatari calificati, ci mai degraba de bunici, de gospodine iesite la pensie care stiu sa faca tocana, piftie si sarmale. Cred ca perioada de incercari pe banii clientilor s-a terminat, iar oamenii asteapta mai mult de la restaurantul unde aleg sa ia pranzul sau cina.

Nu v-ati intrebat niciodata de ce nu avem localuri la moda, unde trebuie sa-ti faci rezervare cu cateva luni inainte? La noi, cele mai multe restaurante sunt cele ale experientei unice - mergi o data si nu mai revii. Foarte rar se intampla accidente placute. Sunt nenumarate locuri care au inceput cu o lista de bucate interesanta si au sfarsit in mediocritate.

Restaurantele sunt facute de bucatari, nu de parvenitii care au bani din nu stiu ce afaceri dubioase si au deschis o carciuma. O nevasta disperata sau o amanta plictisita nu o sa reuseasca niciodata in aceasta intreprindere. De ce? Pentru simplul motiv ca e nevoie de suflet si pasiune pentru a obtine felul de mancare perfect. Iti trebuie imaginatie si ore de munca pentru a obtine sosul potrivit. Iti trebuie simt estetic pentru a reusi un aranjament spectaculos in farfurie.

Un bucatar celebru din Franta s-a sinucis in momentul in care localul sau era in pragul de a pierde o stea in Ghidul Michelin - lucrare in care sunt cotate restaurantele din Franta. A preferat sa moara decat sa indure rusinea de a fi considerat un maestru care si-a iesit din mana. Pana una alta, in Bucuresti toata lumea face pizza, amestecand felii de salam ieftin cu sos dubios de rosii, aruncand continutul pe o bucata de paine cleioasa. Fara nicio remuscare. Fara dragoste.

Ne puteți urmări și pe Google News