Cum sa-ti "gatesti" locuinta fara gaze

Cum sa-ti "gatesti" locuinta fara gaze

Chiar daca racordarea la instalatia de gaz metan este imposibila sau prea scumpa, exista solutii eficiente si confortabile pentru prepararea mancarii si incalzirea casei.

Vrei o cabana la munte, o casa pe litoral sau pur si simplu intr-o zona linistita din afara orasului, in care nu sunt inca gaze si nici nu se intrevede prea curand „ziua racordarii”? Chiar si asa poti sa te bucuri de caldura si de o bucatarie eficienta si frumoasa.  

Intr-o vreme in care casele se muta tot mai departe de agitatia orasului, problema utilitatilor care ridica semnificativ pretul unui teren nu trebuie sa te descurajeze. Cand ridicarea unei case costa la fel de mult ca si cumpararea unui apartament, terenurile extravilane fara posibilitatea de conectare la gaze, dar cu imprejurimi atragatoare si preturi mai accesibile, devin o varianta valabila.

Absenta gazelor nu atrage dupa sine desfiintarea bucatariei sau lipsa confortului cu care te-ai obisnuit, ci iti ofera un motiv in plus sa optati pentru electrocasnice incastrabile. Daca bucataria nu poate fi alimentata cu gaze, nu trebuie sa ne gandim la cuptorul bunicii. O bucatarie fara gaze, fara butelii periculoase, poate fi la fel de usor de utilizat ca si variantele traditionale. 

Plita si cuptor electrice

„Electrocasnicele incastrabile sunt in cea mai mare parte echipamente electrice si presupun un consum de curent mic, mai exact 0,79 kW pe ora, pentru clasa A· de consum. S-au luat in calcul sase ore pe zi de gatit”, afirma Mioara Bolozan, director de marketing la Whirpool Romania.

De la plite vitroceramice la cuptoare electrice, de la gratare cu strat suplimentar de roca vulcanica la cuptoare cu microunde incastrabile si hote cu putere de absorbtie mare, electrocasnicele incastrabile electrice reprezinta o varianta ideala pentru casele de vacanta sau locuintele situate in zone in care gazele nu sunt disponibile.

„Plitele vitroceramice performante permit o incalzire aproape instantanee, gratie unei puteri totale care atinge nivelul de 3.000 W”, spune Bolozan. Cuptoarele incastrabile, si ele electrice, includ o serie de programe si functii care asigura o gatire uniforma, traditionala si mult mai facila, gratie presetarilor. „Exista cuptoare care includ 50 de retete si posibilitatea de memorare a altor 10 introduse de utilizator”, spune specialista.

Frigiderul, plita, cuptorul, hota, aparatul de aer conditionat, toate electrocasnicele de care avem nevoie, sunt disponibile in varianta electrica, o alternativa uneori chiar mai economica decat propunerile traditionale.

Caldura din sursa exclusiv electrica

Chiar daca prima idee care ne vine este traditionala soba cu lemne, aparatele de aer conditionat si covoarele electrice pentru incalzirea prin pardoseala sunt solutii mult mai eficiente. Noile modele de aparate de aer conditionat sunt capabile sa incalzeasca pana la 30 de grade Celsius, chiar si cand afara sunt minus 20 de grade.

Pentru astfel de recorduri meteorologice aveti insa nevoie de un aparat special, deoarece cele standard nu functioneaza la temperaturi de sub minus 5 grade Celsius. 

Gamele premium de aparate de aer conditionat includ si aparate cu Inverter, in a caror unitate exterioara este incastrata o rezistenta capabila sa incalzeasca unitatea inainte de intrarea in functiune. Astfel, uleiul din motor nu mai devine vascos, iar aparatul poate functiona perfect, indiferent de temperatura de afara.

In functie de dimensiunile spatiului de incalzit sau racit, poti alege un aparat puternic, de 22.000 BTU/h (british thermal unit per hour), capabil sa creeze atmosfera dorita intr-un living de 68 mp, sau un aparat mai mic, de 7.000 BTU/h, pentru un dormitor de 21 mp.

Ne puteți urmări și pe Google News