Tastatura pe post de pix, monitor in loc de hartie, profesori si colegi cu care vorbesti pe "firul" internetului. Pe scurt, invatare electronica.
Daca vrei sa te specializezi intr-un domeniu si nu ai timp sa bati drumul pana la scoala, alegerea cea mai potrivita o constituie cursurile on-line.
Nu te gandi ca vei fi singur si izolat, pentru ca vei face parte dintr-o clasa virtuala. Vei putea „vorbi” on-line cu colegii, iar profesorul iti va urmari evolutia pas cu pas. Un astfel de curs costa intre 200 de lei (web desinger) si 900 de lei (tehnici de negociere), insa multe sunt gratuite.
Asemenea cursuri sunt oferite de firme ca Academia Online, Timsoft, Centrul Educatia 2000±, Direct Learning System, Institutul de Studii Biblice. La Academia de Studii Economice si la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative din Bucuresti poti urma mastere on-line.
Informatica si limbile straine, cele mai cautate
Bogdan Gavrila, coordonatorul proiectului www.e-scoala.ro, spune ca studiul on-line este privit de utilizatori ca o experienta personala si, prin urmare, procesul de invatare este mult mai performant.
„Acest lucru este influentat si de faptul ca, on-line, oamenii isi pot alege cursurile care ii intereseaza mai mult”, adauga Bogdan Gavrila. Cele mai solicitate cursuri sunt cele de informatica, deoarece se pot asimila destul de usor.
Internetul este o sursa utila pentru a invata si o limba straina. In ultimii ani, a crescut cererea pentru spaniola. Pe www.e-scoala.ro, extrem de accesat este si cursul gratuit despre cultura si civilizatia americana, mai ales de catre studentii care vor sa lucreze vara in Statele Unite ale Americii.Interesul romanilor pentru invatarea on-line este relevat si de o analiza statistica realizata de InsideMedia si Institutul de Stiinte ale Educatiei.
Datele, obtinute prin monitorizarea sistemului Academia Online, arata ca, intr-un an de la lansare, s-au inscris peste 12.000 de cursanti. Peste 60a sunt femei, iar peste 35% - tineri intre 25 si 29 de ani. „Sunt si utilizatori de peste 65 de ani”, subliniaza Olimpius Istrate, cercetator asociat al Institutului de Stiinte ale Educatiei.
Cum urmezi un curs pe internet?
Daca ai minimum 16 ani, poti sa te inscrii la un curs on-line. Primul pas este sa accesezi site-ul dorit si sa completezi formularul de inscriere. Dupa autorizare, vei primi o parola cu care te vei putea inscrie la cursurile dorite. In momentul inceperii cursului, ai acces la lectii in ritmul propriu, la resursele recomandate, precum si la un spatiu de discutii special creat pentru membrii clasei.
Totodata, poti intra in seminariile on-line, pentru a cere sfatul colegilor virtuali sau al tutorelui. Dupa parcurgerea fiecarui curs, te poti autoevalua, prin sustinerea unui test on-line individual. Tutorele (profesorul) iti va evalua contributia la realizarea proiectului in echipa. La final, profesorul tau virtual iti va evalua proiectul si iti va da un calificativ, pe care il va trece in catalogul on-line.
Top 10
Site-uri care ofera cursuri
1. www.1educat.ro (afaceri, tehnologia informatiei si comunicatiilor, dezvoltare personala, limbi straine)
2. www.academia online.ro (afaceri, dezvoltare personala, limbi straine, IT, educatie)
3. www.englez.ro (limba engleza, gramatica)
4. www.academiade faceri.ro (marketing general, promovare si publicitare, banking-credite, comunicare in afaceri, relatii publice in afaceri, engleza pentru afaceri, web design si tehnologii web, IT)
5. www.centrulonline.ro (cursuri pentru contabil, inspector de resurse umane, detectiv particular, agent imobiliar, inspector pentru protectia muncii, de limbi straine si de formare si consiliere in cariera)
6. www.timsoft.ro (legislatie internet, Linux - Credis, JAVA, tehnologii internet)
7. www.psihologie online.ro (teste psihologie, consiliere)
8. www.ecursuri.ro (HTML pe intelesul tuturor, gramatica limbii engleze, infiintarea unei firme)
9. academia.1educat.ro/ (creativitate, comunicare, instruirea copiilor supradotati, web design)
10. www.freudfile.org/ psihanaliza/ (psihanaliza) Sursa: www.trafic.ro