Razboiul din Irak, cel mai crud reality-show

Razboiul din Irak, cel mai crud reality-show

Romanii arestati in Irak detineau imagini video care surprind uciderea civililor nevinovati de catre fortele americane.

Expertii militari considera ca acesta este rezultatul instructiei agresive si al politicii „Fara prizonieri”.   Pe 31 ianuarie 2007, „Evenimentul zilei” a dezvaluit in premiera ca muncitorii romani Adrian Gancean si Nelu Ilie se aflau de trei luni in arestul fortelor americane dupa ce au filmat si fotografiat fara autorizatie o baza americana din Irak. Acestia lucrau intr-o fabrica de imbuteliere a apei plate destinate militarilor americani si au fost retinuti pe 30 octombrie 2006, in baza militara Q-West, situata langa Mosul.

Cei doi au fost arestati sub suspiciunea de spionaj. Ulterior, s-a aflat ca romanii au fost retinuti pentru incalcarea regulamentului de ordine interioara a bazei militare americane unde erau incadrati. Pe 2 februarie, la doua zile dupa publicarea dezvaluirilor in „Evenimentul zilei”, cei doi romani au fost eliberati, investigatorii stabilind ca acestia nu au dat dovada de rea-credinta atunci cand au filmat in zona interzisa.

Razboiul adevarat

Din declaratiile camarazilor, Nelu Ilie ar fi inregistrat imaginile pentru el. Sursele contactate de EVZ au afirmat ca mai multi muncitori inregistrasera pe laptopuri si pe CD fotografii si imagini video cu atrocitati de razboi comise de soldatii americani. Imaginile au fost publicate pe site-ul EVZ.

In cateva secvente, pilotii unui elicopter Apache al armatei americane mitraliaza mai multe vehicule, ucigand civili irakieni. Elicopterul nu era amenintat de la sol, iar tintele par sa fie un tractor si un camion folosite in lucrarile agricole. Civilii manipulau un obiect cilindric despre care pilotii banuiau ca e o arma. Militarii cer permisiunea pentru a deschide focul, apoi trag in plin.

Imaginile au fost obtinute de postul american de televiziune ABC News. Un oficial al armatei SUA a declarat ca pilotii aveau dreptul legal sa-i ucida pe irakieni, fiindca acestia aveau o arma. El a explicat ca la sol nu existau trupe americane, iar daca elicopterul parasea zona suspectii puteau ucide alti soldati americani. Armata a admis ca mitralierele de 30 de milimetri erau prea mari pentru a ucide oameni, dar pilotii au folosit cele mai mici arme din dotare.

Filmul unei crime de razboi

Filmul intrat in posesia EVZ  cuprinde si scena masacrului de la Fallujah, petrecut in aprilie 2004. Clipul de 30 de secunde surprinde momentul in care pilotul unui avion F-16 cere acordul pentru a trage intr-un grup de oameni fara a spune daca acestia sunt inarmati ori nu. Permisiunea vine instantaneu. In doar cateva secunde, multimea este spulberata de explozia unei rachete.

Imaginile au fost difuzate de postul TV Channel 4, provocand un imens scandal international. Cotidianul britanic „The Independent” nota pe 6 octombrie 2004 ca imaginile atesta o crima de razboi.

Aici puteti viziona Filmul Terorii

Imagini pline de sadism si cinism

Stan Goff, un veteran al armatei SUA, spune ca exclamatiile de satisfactie ale pilotului indica sadismul care domina psihicul militarilor. Aceeasi reactie e vizibila in imaginile video inregistrate de CNN in Irak: puscasii americani trag intr-un irakian ranit, culcat la pamant, si striga de bucurie dupa ce-l ucid. Dialogurile surprinse dovedesc un cinism fara margini.

In opinia lui Goff, acesta este rezultatul politicii neoficiale „Take no prisoners” („Fara prizonieri”) adoptate de armata americana in Irak si a instructiei agresive la care sunt supusi soldatii.

Ordin

Angajatii straini au imunitate in Irak

> Pe 29 iunie 2004, „in baza autoritatii sale si in conformitate cu legile si practicile razboiului”, Autoritatea Provizorie a Coalitiei din Irak a emis Ordinul 17 revizuit, care prevede ca militarii si personalul civil non-irakian aflat sub comanda Coalitiei beneficiaza de imunitate in fata legilor irakiene si se supun legilor din statele de origine.

> Conform Biroului de securitate diplomatica din cadrul Departamentului de Stat al SUA, exceptie de la acest ordin fac cazurile grave, soldate cu ranirea sau uciderea civililor irakieni.

> Ordinul Coalitiei atesta ca deferirea romanilor catre Curtea Penala a Irakului era putin probabila. In cazul strangerii unor dovezi clare despre acte de spionaj, romanii ar fi fost judecati de autoritatile Fortei Multinationale.

Ne puteți urmări și pe Google News