Rusii construiesc un oleoduct ocolind Romania.
Bulgaria si Grecia nu sunt in NATO?
Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat ieri - ca sa nu spun ca a avertizat sau batut cu pumnul in masa - ca daca Bulgaria si Grecia nu vor intensifica negocierile pentru construirea unei conducte petroliere in Balcani, Rusia va cauta alte rute de export.
Proiectul lui Putin consta in construirea unui oleoduct care va lega Portul bulgar Burgas, de la Marea Neagra, de Portul elen Alexandroupolis, de la Marea Egee.
Seful de la Kremlin a anuntat ca strategia Rusiei prevede construirea acestei magistrale petrolifere ca o ruta alternativa de transport al petrolului rusesc catre zona mediteraneeana.
Dragostea rusilor pentru Balcani nu este o chestiune noua, ba dimpotriva. Romanii sufera de rusofobie nu de ieri, de azi, indiferent cum s-a manifestat ea de-a lungul timpului: anti-tarism, anti-bolsevism, anti-sovietism.
Si nu degeaba, daca tinem cont de faptul ca celebrul om politic Tache Ionescu numea Rusia "dusmanul nostru natural", iar romanii au avut de suferit 13 invazii rusesti daca punem la socoteala si evenimentele din decembrie 1989.
Marturiile si documentele sunt nenumarate, insa pentru exemplificare vom oferi un fragment din Karl Marx. "Insemnari despre romani" - un autor mai mult decat echidistant in problema tarilor romane.
"In timpul ultimei lor ocupatii in Principate, rusii s-au aratat asa cum sunt: jaful si ocuparea Basarabiei au spulberat toate iluziile. "Moarte bragagiilor", murmura taranul; tot asa striga poporul in piata din Bucuresti. (...) Taranul care suferise cel mai mult de pe urma ocupatiei n-avea pentru muscal (moscovit) decat cuvinte de ura".
Nu stiu insa, daca in conditiile actuale, resentimentele istorice isi mai au rostul. Chiar daca sunt sapate adanc in constiinta nationala, ne despart secole de ura.
La urma-urmei, daca s-a infiripat o prietenie franco-germana, de ce nu s-ar putea pune in discutie un dialog romano-rus? Nu vorbesc din punct de vedere militar, ci strict economic, cultural.
Rusia nu este o simpla continuatoare a imperiului sovietic, un URSS mai mititel. Ea este un colos, o forta care poate, in viitor, impreuna cu Europa - o Euroasie - va crea o contrapondere la SUA, care si-au luat in serios rolul de jandarm mondial, iar Pax Americana este deja certitudine.
Din nefericire, relatia politica dintre Romania si Rusia este una inexistenta, iar vinovati de aceasta situatie sunt oficialii de la Bucuresti. De ce se construieste acest oleoduct ocolind Romania?
Bulgaria si Grecia nu sunt in NATO? Oare nu cumva este vina politicii externe romanesti ca a tratat cu superioritatea soricelului, elefantul de la rasarit? Iliescu s-a comportat slugarnic fata de Moscova, pentru a se face ulterior ca nu o vede, Emil Constantinescu o sfida de parca avea arma atomica, iar Traian Basescu ii trage palme ursului rusesc de cate ori il prinde prin preajma.
Sa nu uitam ca Rusia domina geopolitic aceasta regiune, iar de ea suntem dependenti din punct de vedere energetic nu doar noi, ci si Europa. Ce-am castigat din aceasta rusofobie de mucava?