Sindicatele americane denunta sistemele de identificare biometrica.
Un plan de implementare pe scara larga a recunoasterii biometrice in toate cladirile oficiale din New York a provocat protestele mai multor sindicate americane, care au acuzat oficialitatile de "geosclavie".
Tehnologiile de recunoastere personala - prin analizarea geometriei mainii, scanarea irisului sau alte metode - sunt folosite la urmarirea, etichetarea si controlarea angajatilor, sub pretextul asigurarii securitatii, s-au plans sindicalistii.
"Este frustrant, un fel de insulta. Vor sa introduca scannere oculare si vocale, iar aceasta este o violare a intimitatii prin aceea ca te pot urmari oriunde te-ai duce", spune Dennis Colson, supraveghetor in Departamentul de Design si Constructii al orasului New York.
De aceeasi parere este si Jon Forster, lider al sindicatului care-l reprezinta pe Colson. Sistemele de recunoastere biometrica, apreciaza el, permit autoritatilor sa obtina informatii personale, unice, care sa serveasca la urmarirea lucratorilor.
"Cred ca toata lumea este de acord ca instalarea unui sistem GPS pe ambulante este un lucru bun. Pe de alta parte, avem cazul unui patron care a cerut implantarea de microcipuri in corpurile a doi dintre angajatii sai. Daca astea sunt extremele, intrebarea este: unde tragem linie?"
Telefoanele si cartile de credit, instrumente de urmarire Municipalitatea a negat acuzatiile, subliniind ca sistemele biometrice vor servi exclusiv la verificarea accesului si ca ele nu vor implica nici scanarea irisului, nici analiza vocii.
Expertul in biometrie Jim Wayman, care este si consultant de specialitate pentru guvernele Australiei si Marii Britanii, spune ca sindicalistii ar trebui sa-si faca probleme in primul rand din cauza telefoanelor mobile si a cartilor de credit.
"Se poate ca in societatea occidentala sa existe forte care doresc subjugarea fortei de munca. Subscriu acestei temeri. Dar nu prin biometrie", a declarat Wayman pentru Reuters. Monitorizarea calculatoarelor si a telefoanelor ar fi "uneltele prin care un angajator ar cauta sa subjuge angajatii - nu sistemele biometrice", a explicat el. Asa par sa indice si studiile de profil.
In 2004, angajatorii americani au cheltuit 9 miliarde de dolari pe echipamente de supraveghere a locurilor de munca, iar un sondaj din 2005 arata ca 76% din companii monitorizeaza activitatile pe internet ale angajatilor lor.
Mai precis, 36% dintre angajatori urmaresc indeaproape continutul computerelor, ceea ce se tasteaza si timpul petrecut in fata calculatorului, in timp ce jumatate dintre ei stocheaza si analizeaza fisierele din calculatoarele angajatilor.
55% retin si citesc mesajele electronice. Doar 5 procente utilizeaza scanarea amprentelor, 2 la suta recunoasterea faciala si 0,5% scanarile de iris.