Exista plante care, pe langa florile superbe cu care te pot rasfata, iti personalizeaza locuinta prin mireasma proaspata pe care o imprastie cu generozitate in jur.
Ca ai casa mai frumoasa daca ai niste flori in ghiveci stie oricine, dar ca sa fie si parfumata ai nevoie de cateva indrumari. Sunt cateva specii care, dupa ce te rasfata cu aspectul lor, iti incanta si simtul olfactiv: au flori atat de parfumate incat nu poti dormi in aceeasi camera cu ele. Iti voi prezenta in continuare cateva plante cu flori parfumate si iti voi spune si cum sa le ingrijesti:
Gardenia jasminoides - gardenia. Este o planta delicata ca o japoneza, pentru ca in acea tara isi are si originile. Florile apar in primavara si cateodata si toamna, sunt albe (usor galbene uneori) la inceputul infloririi si cu timpul se coloreaza in galben deschis.
Iubeste soarele, dar fara ca razele acestuia sa-i arda frunzele vara. Apa trebuie sa fie ca pentru zmei: nici prea multa, dar nici sa nu-i lipseasca. Se uda cam la doua-trei zile vara si cam o data pe saptamana iarna.
Vara este bine sa-i pulverizezi frunzele cu apa, iar daca se intampla sa aiba flori, ai grija sa nu le uzi pentru ca se pateaza si mor. Pamantul in care se dezvolta cel mai bine este unul care sa aiba in compozitie un amestec de turba rosie sau pamant de conifere si pamant de frunze (trebuie sa aiba un pH usor acid).
Transplantarea se realizeaza cand este cazul (ghiveci prea mic sau radacinile ies prin orificiul de scurgere ale vasului), in ghivece nu foarte mari.
Se inmulteste destul de greu din butasi realizati in iulie. Este o planta foarte pretentioasa, care are nevoie de multa grija ca sa te poata rasplati cu florile ei.
Daunatorii cel mai des intalniti sunt paduchele lanos si acarienii (paianjenii). Gardenia tahitensis este floarea-simbol a ospitalitatii si floarea-simbol a Polineziei.
Hoya carnosa - hoya, floarea de ceara, floarea de portelan. O frumusete originara din China, India si Australia. Florile ei sunt in forma de steluta, delicate si foarte parfumate, adunate mai multe intr-o umbrela. Inflorirea este intensa din mai pana in septembrie.
Nu suporta soarele direct, dar nici la umbra nu-i prea place. Ai mare grija ca vara sa o protejezi de razele soarelui de la amiaza. Apa nu trebuie sa fie prea multa (vor putrezi radacinile), iar daca este corelata cu prea multa caldura poti sa-ti iei adio de la inflorit.
Pamantul este bine sa fie unul obisnuit, bogat in hrana si afanat. Transplantarea se face doar cand este cazul. Se inmulteste usor prin butasi realizati vara, avand grija ca razele soarelui sa nu-i arda. Planta se poate conduce pe o scarita sau se poate arcui.
Murraya exotica - muraia. Este o frumusete din India sau Malaysia, care decoreaza camera cand nu are flori sau fructe doar prin portul plantei. Florile pot sa apara tot timpul anului daca planta are conditii favorabile. Iubeste lumina indiferent de anotimp, dar ai grija totusi ca vara frunzele se pot arde.
Apa trebuie administrata regulat, fara a stagna totusi prea mult in sol. Vara ii place sa-i si pulverizezi frunzele cu apa in zilele de canicula. Nu este foarte pretentioasa, dar un pamant bogat in hrana si usor afanat o satisface in mod sigur.
Transplantarea se realizeaza primavara si doar daca este cazul. Inmultirea se poate realiza tot timpul anului prin seminte (obtinute de la fructele rosii ce decoreaza planta dupa ce au trecut florile).
NOTA ORIENTALA
Jasminum sp. - jasmin
Originara din Arabia, China sau India, este o planta ce poate creste sub forma de tufa (daca este tunsa) sau de liana. Florile apar la unele specii primavara, la altele vara si la unele chiar toamna. Este o indragostita de lumina, dar rezista si la o usoara umbrire. Cea mai buna reteta pentru inflorire: lumina multa, caldura moderata, 16-18 grade Celsius, si apa pe masura (nici multa, nici putina).
Din primavara si pana toamna se uda abundent, iar iarna mai rar. Trebuie sa ai grija ca excesul de umezeala in perioada formarii bobocilor duce la caderea acestora. Pamantul ideal este un amestec de pamant de telina, pamant de frunze si nisip.
Transplantarea se realizeaza la doi-trei ani, de obicei dupa ce s-au tuns plantele, adica primavara. Inmultirea se realizeaza relativ usor, primavara, din butasi realizati din lastarii care au cazut in urma taierilor de formare a coroanei.