Peste 750.000 de joburi erau disponibile, ieri, in tarile UE.
Romanii isi pot gasi o slujba in statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Liechtenstein, Islanda si Elvetia, accesand site-ul EURES, la http://ec.europa.eu/eures.
Portalul, care contine locuri de munca din diferite categorii atat pentru muncitori calificati, necalificati, cat si pentru persoane care au studii superioare, poate fi utilizat cu usurinta de orice persoana aflata in cautarea unui job.
Astfel, dupa ce accesati pagina eures, va puteti crea un cont si va puteti face un CV, dupa care puteti intra pe link-ul de cautare a unui loc de munca. Puteti alege slujba care va intereseaza in functie de domeniul in care aveti instruire, dar si in functie de tara in care ati dori sa munciti.
In momentul in care ati selectat un anumit loc de munca dintr-un domeniu, apar ofertele corespunzatoare existente. Pentru fiecare se specifica angajatorul, datele de identificare ale acestuia, salariul, conditiile de angajare, precum si tipul de contract: permanent sau temporar.
Atentie insa: ofertele de munca din tarile europene sunt redactate in limba tarii respective. Site-ul nu este disponibil momentan in limba romana, dar ar putea fi pana la finele anului.
In cadrul portalului EURES exista si un serviciu care raspunde intrebarilor celor care doresc sa aplice pentru un loc de munca, in cazul in care acestia intampina dificultati in folosirea lui.
Romanii care nu se descurca pe internet pot apela la consilierii din cadrul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortelor de Munca sau la Agentiile Teritoriale.
Unde putem merge
Romanii care vor sa aplice pentru un loc de munca in Europa prin reteaua EURES trebuie sa stie ca mai multe tari au decis, la inceputul acestui an, sa impuna restrictii pe piata muncii pentru conationalii nostri.
Potrivit informatiilor Departamentului pentru Munca in Strainatate, statele care au anuntat oficial restrictii partiale sau totale pentru o anumita perioada sunt Danemarca, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Franta, Ungaria, Austria, Belgia, Italia, Grecia, Spania, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Malta.
Astfel, accesul la locurile vacante din aceste state se realizeaza in baza acordurilor bilaterale pe care tara noastra le are incheiate sau in baza legislatiei pentru lucratorii romani.
Pentru joburile din Estonia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Cehia, Cipru, Suedia, Slovenia, Letonia, Lituania si Bulgaria, romanii pot candida ca si ceilalti cetateni europeni, fara nicio restrictie.