Astazi se aleg noii sefi ai Consiliului Superior al Magistraturii

Astazi se aleg noii sefi ai Consiliului Superior al Magistraturii

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmeaza sa-si aleaga astazi un nou presedinte, dar si un vicepresedinte.

Acestia vor asigura conducerea institutiei pana in ianuarie 2008. La fel ca si anul trecut, cei noua judecatori si cinci procurori care sunt eligibili pentru aceste doua posturi nu s-au aratat prea dornici sa-si depuna candidaturile. Un singur procuror, Nicolae Dan Chiujdea, anuntase, pana ieri, ca doreste sa candideze pentru functia de vicepresedinte al Consiliului.

Daca va fi ales, el va deveni automat si seful Sectiei de procurori din CSM. Pe de alta parte, niciunul dintre membri nu si-a anuntat intentia de a ocupa scaunul de presedinte.

O situatie asemanatoare a avut loc anul trecut, cand nici macar pentru functia de vicepresedinte nu au existat candidati pana in ziua alegerilor, cand, in urma unei sedinte cu usile inchise, s-a anuntat ca noii sefi ai CSM sunt judecatorul Iulian Galca, din Alba-Iulia, si procurorul constantean Cristian Deliorga.

Acestia isi vor incheia astazi mandatele, nu inainte de a prezenta raportul de activitate al institutiei pe anul 2006 in fata plenului CSM si a presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

O cutuma greu de evitat Este de asteptat ca, la fel ca si in ultimii doi ani, functia de presedinte al CSM sa fie ocupata de un judecator, iar vicepresedinte sa fie un procuror. Legea nu face distinctie intre aceste doua categorii de magistrati si functiile pe care le pot ocupa, dar exista o cutuma pe care majoritatea membrilor CSM o aproba, potrivit careia este mai bine ca institutia sa fie condusa de un judecator.

Aceasta lege nescrisa porneste de la premisa ca in consiliu se afla mai multi judecatori decat procurori. In plus, in cele cateva tari europene in care exista astfel de consilii ale magistraturii, ele sunt formate exclusiv din judecatori.

"Este adevarat, exista o astfel de cutuma si cred ca va fi respectata si anul acesta, in mod sigur", ne-a declarat judecatorul Anton Pandrea, membru CSM si presedinte al Sectiei Penale din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Acesta a adaugat ca desi s-a gandit sa-si incerce sansele pentru functia de presedinte CSM, nu a luat inca o decizie clara. "Am sa ma hotarasc pana la sedinta de maine (astazi - n.r.)", a precizat Pandrea.

Alti posibili candidati la functia de presedinte sunt judecatoarea Angela Harastasanu, de la Curtea de Apel Brasov, Virgil Andreies, presedintele Curtii de Apel Cluj, sau Lidia Barbulescu, vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Chiujdea, singurul inscris in cursa Singurul candidat "oficial" de pana in prezent, procurorul Nicolae Dan Chiujdea, este unul dintre cei mai tineri membri ai consiliului. Inainte de a fi ales in CSM, el a fost procuror-sef al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti, functie din care s-a autosuspendat ulterior, pentru a deveni membru cu activitate permanenta in Consiliu.

Teoretic, contracandidatii sai ar putea fi alti trei procurori din CSM: Gratiana Isac, de la Parchetul General si Liviu Dascalescu de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti.

PREVEDERI

Schimbare de interpretare

Legea CSM prevede ca presedintele este ales pentru un mandat de un an, care "nu poate fi reinnoit". Aceasta prevedere ii interzice actualului presedinte al consiliului, Iulian Galca, sa candideze din nou.

Pana anul acesta, s-a considerat ca aceeasi interdictie se aplica si celorlalti membri CSM care au ocupat functia respectiva, indiferent cand. Judecatorul Dan Lupascu, care a condus CSM in 2005, considera insa ca legea interzice doar doua mandate consecutive, situatie in care el ar putea, daca ar dori, sa candideze din nou la aceasta functie.

"Categoric eu nu imi voi depune candidatura. Dar nu pentru ca mi-ar interzice legea, ceea ce nu este adevarat, ci pentru ca sunt de parere ca si alti colegi ai mei trebuie sa-si asume aceasta responsabilitate. In plus, din cate cunosc, am colegi care se gandesc serios sa candideze", a precizat Lupascu.

Ne puteți urmări și pe Google News