Trebuie sa fie ergonomic, eficient si personalizat, astfel incat sa muncesti mult mai confortabil si cu mai multa placere decat o faci la serviciu.
Noul stil de munca cu deadline-uri presante si ore suplimentare impune amenajarea unui birou de lucru acasa. Spre deosebire de cel de la serviciu, destul de impersonal, spatiul de lucru de acasa se remarca printr-o amenajare calda, in care poti pune amprenta personalitatii tale.
O prima problema apare atunci cand trebuie sa-i gasesti locul potrivit. Daca nu este posibil sa aloci o camera separata pentru munca de acasa, amplaseaza biroul si tot ce presupune acesta (spatii de depozitare, aparatura) intr-un colt linistit al camerei de zi.
Ce forma de blat se potriveste in spatiul tau?
In functie de spatiul avut la dispozitie, alegi forma mesei de lucru. Daca locul este stramt, alege un birou cu un singur blat, lipit de perete. Accesoriile si obiectele necesare studiului vor fi depozitate in rafturi amplasate pe perete, deasupra mesei.
Daca ai un living mai spatios, iti poti permite un birou mai mare, sub forma de L sau U. Nu uita ca, stand la birou, trebuie sa ajungi usor cu mana la toate obiectele folosite frecvent in timpul activitatii. Cele utilizate mai rar pot fi asezate pe rafturi sau in dulapurile din apropierea biroului.
Unde depozitezi documentele?
Spatiile de depozitare aferente biroului de acasa vor fi mult mai variate decat cele de la serviciu si exista avantajul ca nu trebuie sa le imparti cu altcineva. Vei avea nevoie de un roll-box (dulapior pe rotile) cu sertare pentru a pastra in ordine si la indemana documentele si rechizitele de birou. Cartile si dosarele pot fi asezate pe rafturi suspendate sau in dulapuri deschise pentru un acces facil. Pe blat trebuie pastrate echipamentele electronice de birou: monitorul, telefonul, faxul, imprimanta.
Birourile moderne sunt echipate cu locuri speciale pentru asezarea unitatii centrale a calculatorului si a tastaturii, care este amplasata pe un blat retractabil, dispus sub masa.
Shopping
1. Birou Network, din PAL, finisaj artar, dimensiuni 140Lx80Ax74H cm, pret 379 de lei. Comoda cu trei sertare, fronturi albe, dimensiuni 47Lx49Ax56H cm, pret 296 de lei. Etajera realizata din PAL, finisaj artar, cu polite albe, dimensiuni 60Lx30Ax176H cm, pret 355 de lei. Se pot cumpara de la Mobexpert.
2. Birou PC 16, realizat din PAL melaminat de grosime 18 si 25 mm (blat si fronturi din MDF). Canturile sunt protejate cu ABS, accesoriile sunt de import. Se poate cumpara de la Modul Design la pretul de 1.316,14 lei.
3. Birou Times, din MDF si metal, finisaj rosu, dimensiuni 140Lx75Ax85H cm, pret 950 de lei. Comoda cu doua sertare, dimensiuni 44Lx49Ax52H cm, pret 475 de lei. Etajera, dimensiuni 76Lx39Ax188H cm, pret 1.188 de lei. Se pot cumpara de la Mobexpert.
4. Birou Malibu, realizat din MDF si metal, finisaj argintiu, dimensiuni 130Lx70Ax85H cm, pret 950 de lei. Comoda cu cinci sertare, dimensiuni 60Lx44Ax111H cm, pret 1.046 de lei. Dulap cu o usa, dimensiuni 60Lx44Ax143H cm, pret 1.174 de lei. Se pot cumpara de la Mobexpert.
RECOMANDARI
Atmosfera este cea mai importanta
„In primul rand, trebuie sa avem multa lumina naturala. Apoi sistemul de iluminat trebuie sa fie gandit astfel incat biroul sa nu fie niciodata in umbra”, afirma arhitectul Oana Nasta. „In biroul de acasa trebuie sa fie aceeasi armonie a culorilor de care am avut grija in living si in dormitor. Culoarea aleasa trebuie sa fie neaparat cea care ne place si sa se si potriveasca cu restul casei. Indiferent cum il personalizam, important este sa putem simti ca munca nu este stres, este chiar placere. Simplul fapt ca este acasa confera o caldura ambientului”, continua Nasta.