Nicoleta M. din Bucuresti va plati pentru impozitul pe casa cu 5% mai mult decat anul trecut, in timp ce nepoata sa, care locuieste in Timisoara, va scoate din buzunar cu 6a mai putin decat in 2006.
In plus, o vecina i-a spus Nicoletei ca, deoarece are o casa de peste 150 de metri patrati, trebuie sa dea impozite mai mari cu 5% pentru fiecare 50 de metri patrati care depasesc aceasta suprafata.
Diferentele de impozit dintre orase sunt posibile pentru ca normele de aplicare a Codului Fiscal adoptate de guvern permit anul acesta autoritatilor locale sa stabileasca impozitele pe cladiri si terenuri. Consiliile locale nu au insa voie sa le majoreze cu mai mult de 20% fata de nivelul prevazut in lege.
Noua varianta a Codului Fiscal stabileste de asemenea ca impozitele si taxele locale vor fi indexate o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare.
O alta schimbare care a intrat anul acesta in vigoare se refera la termenul de plata. In lege sunt prevazute doar doua termene de plata a impozitelor si taxelor locale, respectiv 31 martie si 30 septembrie, fata de patru termene, asa cum erau pana anul trecut. Impozitele sub 50 de lei, inclusiv, trebuie achitate integral pana la 31 martie.
Diferente
Schimbari majore pe plan local
Cei mai afectati de libertatea alocata autoritatilor locale sunt brasovenii, care vor plati cu 10% mai mult la impozitul pe cladiri si cu 20% mai mult la cel pe teren. „Majorarea a fost necesara pentru ca noul Cod Fiscal a abrogat ordonanta privind taxele notariale de timbru, care aducea bugetului local aproximativ 15% din venituri”, a explicat directorul Directiei Fiscale a Primariei Brasov, Marian Voinescu. Pe de alta parte, Consiliul Local din Suceava a diminuat impozitul cu 14,7% pentru apartamente si cu 20% pentru terenuri si case.
Astfel, daca pentru un apartament cu doua camere un sucevean a platit anul trecut 84,70 lei, acum va achita un impozit de 73,80 lei. In premiera, casele sibienilor vor fi impozitate dupa incadrarea pe zone. Daca pana acum blocurile erau considerate toate in zona de impozitare C, acum ele se vor incadra in functie de amplasarea lor pe teren, asa cum se intampla in cazul caselor.
Pentru un apartament cu doua camere, de 50 mp, din zona A, sibienii vor plati 86 de lei, iar pentru acelasi apartament, dar din zona B, impozitul este 82 de lei, fata de 75 de lei anul trecut. Pentru o garsoniera de 30 mp impozitul este 52 de lei in zona A si 49 de lei in zona B, fata de 45 de lei anul trecut. La un apartament de 3 camere, de 60 mp, impozitul este de 107 lei in zona A si de 103 in zona B, fata de 96 de lei anul trecut.
Bucuresti
Majorari si reduceri deopotriva pentru locuitorii Capitalei
Autoritatile bucurestene au socotit ca impozitele pe case si terenuri trebuie sa creasca anul acesta cu 5%, pentru ca atat a fost rata inflatiei in 2006. Intr-un proiect anterior, executivul bucurestean intentiona sa creasca darile locale cu 15%.
Diferentele de impozitare se vor vedea mai mult in cazul caselor cu suprafete mai mari de 150 de mp, pentru care guvernul a stabilit un mod de calcul diferit fata de anii trecuti. Proprietarii acestora trebuie sa plateasca impozite mai mari cu 5% pentru fiecare 50 de metri patrati care depasesc aceasta suprafata.
Autoritatile bucurestene acorda insa o reducere de 7% pentru contribuabilii care vor plati impozitele integral pana la 31 martie, pentru a incuraja strangerea cat mai rapida a banilor la bugetul local.
Alte reduceri sunt date in functie de vechimea casei. Astfel, cei care au apartamente mai vechi de 50 de ani beneficiaza de o reducere de 20% a impozitului, iar pentru casele mai vechi de 30 de ani reducerea este de 10%.
In continuare raman in vigoare impozitele crescatoare pentru aceia care au mai multe case, daca acestea nu sunt inchiriate legal:
cu 15% mai mult pentru prima cladire in afara celei de domiciliu
cu 50% mai mult pentru a doua casa
cu 75% mai mult pentru a treia casa si cu 100a mai mult pentru a patra si urmatoarele.