Slabiciunea lui Seres: cadourile pretioase

Slabiciunea lui Seres: cadourile pretioase

In rezolutia de incepere a urmaririi penale impotriva fostului ministru, procurorii se refera la posibile beneficii materiale pe care acesta le-ar fi primit de la bulgar.

Relatiile dintre fostul ministru al industriilor, Codrut Seres, si cetateanul bulgar Stamen Stantchev ar fi fost deosebit de stranse, cei doi avand nenumarate intalniri „private” in cursul anilor 2005-2006. Asa se arata in actul de punere sub acuzare a fostului ministru.

Potrivit documentului redactat de anchetatori, „intalnirile lui Ioan Codrut Seres cu Stamen Stantchev s-au desfasurat practic la fiecare deplasare a cetateanului bulgar in Romania, in principal in biroul de la Ministerul Economiei si Comertului, fiind semnalate situatii in care Stamen Stantchev si-a contactat partenerii de afaceri chiar in timpul acestor intalniri pentru a le da instructiuni adecvate in urma celor convenite cu demnitarul roman”.

Mai mult, pentru prima data de la inceperea urmaririi penale impotriva cetatenilor romani si straini acuzati de tradare si spionaj, procurorii se refera, intr-un act oficial, la posibile „beneficii materiale” pe care inaltul demnitar le-ar fi primit. „In data de 27.07.2005, Stamen Stantchev (S.S.) a purtat urmatorul dialog cu Michal Susak (M.S.):

S.S.: M-am intalnit cu Seres, a fost foarte bucuros sa ma primeasca.

M.S.: Pot sa inteleg asta, cu cadourile alea nu-i nicio surpriza.

S.S.: O sa fie ziua lui saptamana viitoare, m-a invitat la ziua lui.

M.S.: Desigur, cu un cadou frumos.”

Procurorii, nu redau intregul dialog purtat de cei doi, dar subliniaza ca, in cursul discutiei, Stantchev si Michal Susak au convenit ca, „in realitate, colaboreaza mai bine cu ministrul decat cu Mucea Dorinel Mihai”.

Privatizarea Muntenia Sud, obiectivul principal

Anchetatorii mai arata ca cea mai mare „afacere” pusa la cale de consultantii internationali cu sprijinul lui Seres s-a referit la privatizarea societatii Electrica Muntenia Sud de care era extrem de interesata societatea italiana ENEL. Conform documentelor inaintate instantei de judecata, consultantii straini au intrat in posesia datelor referitoare la ofertele depuse de toti participantii la licitatie si au comunicat aceste informatii societatii ENEL care a inaintat apoi cel mai „bun” pret.

Datele i-ar fi fost oferite lui Stantchev de catre Dorinel Mucea, cu stiinta lui Seres. Mai mult, veridicitatea informatiilor ar fi fost confirmata de Codrut Seres. Conform unei note de interceptare a comunicatiilor, Stamen Stantchev declara: „Si am primit cifrele exacte de la el, pe care le voi primi maine si de la Codrut. Pentru ca (n.r. - ministrul) i-a cerut azi (n.r. - lui Mucea Dorinel Mihai) sa i le dea”.

Cu trei luni inaintea momentului la care ar fi transmis datele clasificate, ministrul Seres constituise o comisie restransa pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud, tocmai pentru a asigura confidentialitatea ofertelor candidatilor. Datele rezultate in urma anchetei i-au condus pe procurori la ipoteza ca Seres, dincolo de motivul invocat, a avut si un alt scop, si anume „(...) o posibila intentie de a controla evolutia ulterioara a procesului de licitatie”.

Sprijin total pentru Stantchev

Procurorii relateaza ca Seres si Mucea au sprijinit „total” grupul format in jurul lui Stantchev in afacerea ENEL, ei intervenind ori de cate ori se iveau anumite probleme.

Conform unei alte inregistrari telefonice, in august 2006, cu putin timp inainte de finalizarea procedurii de privatizare a Electrica Muntenia Sud, Stamen Stantchev si Vadim Benyatov erau ingrijorati deoarece auzisera ca unii membri ai guvernului urmau sa se intalneasca cu reprezentantii Electrica Banat si Dobrogea.

Compania ENEL participase si la aceste licitatii, dar nu intrunise conditiile cerute pentru a-si adjudeca societatile respective. In aceste circumstante, cei doi consultanti se temeau ca nu cumva ENEL sa fie exclusa si de la privatizarea Electrica Muntenia. Convorbirea are loc pe 2.08.2006, la ora 15.27.

Benyatov: „Se tem ca oamenii vor incerca sa foloseasca asta impotriva lor in legatura cu Muntenia Sud pentru a putea spune: nu ar trebui sa dam Muntenia Sud ENEL-ului, pentru ca nu s-a incadrat la celelalte doua societati. Stii ceva de asta?”

Stantchev: „Nu, dar pot sa verific. Am intalnire azi, la ora 11.00, cu Hakinen (Seres).”

Benyatov: „Bine, intreaba-l ce se intampla.”

Stantchev: „Pot sa fortez ceva?”

Benyatov.: „Nu, afla doar ce se intampla...”

Rezolutia de incepere a urmaririi penale impotriva lui Seres face referire si la promovarea intereselor lui Liviu Luca pentru cumpararea a 8% din actiunile SNP Petrom.

Ban la ban

Declaratia de avere a ministrului

In declaratia sa de avere, completata la final de mandat, fostul ministru Codrut Seres pare mai „chivernisit” decat la preluarea mandatului, sursa principala de castig fiind cadourile. Numai dupa nunta organizata in septembrie anul trecut, fostul ministru al economiei s-a pricopsit cu 55.400 euro, 10.700 dolari si 21.700 lei. Sursa venitului, dupa cum a scris Seres, este „nunta subsemnatului, persoane fizice participante”, iar obiectul generator de venit - „darul de nunta”.Fata de precedenta declaratie, averea lui Seres a crescut si in „obiecte de valoare”.

Ministrul are in plus un ceas de mana personal de 4.000 de euro - care se alatura celor doua existente deja in posesia lui Seres, vreo 200 de grame de bijuterii din aur si pietre pretioase - care fac cam 8.000 de euro, trei icoane - evaluate la 1.000 de euro. Si numarul de tablouri detinute de fostul ministru a crescut de la 6 la 14, valoarea totala a acestora fiind de 5.000 de euro. (Ana Jitarita)

Ancheta

Zece suspecti, in vizorul procurorilor

Pana acum, in dosarul privatizarilor, procurorii au pus sub invinuire noua persoane. Acuzatiile care li se aduc: tradare, spionaj si apartenenta la un grup criminal organizat.

Codrut Seres - fost ministru al economiei si comertului

Stamen Stantchev - cetatean bulgar, consultant international

Dorinel Mihai Mucea - adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI)

Michal Susak - consultant international (Credit Suisse First Boston)

Benyatov Don Vadim - consultant international (Credit Suisse First Boston)

Mihai Radu Donciu - consilier al ministrului comunicatiilor, responsabil pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului

Mircea Calin Flore - reprezentant permanent in Romania al unei societati de consultanta bancara

Robert Neagoe - directorul Directiei Juridice a OPSPI

Oral Mustafa.

Procurorii il au in vizor si pe ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, Zsolt Nagy.

Ne puteți urmări și pe Google News