NICOLAE MANOLESCU: Bilant 2006: europenele

NICOLAE MANOLESCU: Bilant 2006: europenele

Sezonul european de toamna a lasat in cursa 48 de echipe de club (16·32) in cele doua competitii, Liga si Cupa UEFA.

Locul intai revine Angliei si Spaniei cu cate 7, urmate de Franta cu 6 si de Italia cu 5. Patru tari din cincisprezece (inca prezente pe tablou) si din peste o suta (la inceputul toamnei) aduna peste jumatate din participari. Cu 4 echipe este Olanda, cu cate 3 Germania si Portugalia.

Doar cu o echipa mai putin sunt Romania, Grecia, Rusia, Israel si Scotia. Belgia, Ucraina si Turcia au cate una. E drept ca n-am facut nicio diferenta intre Liga si Cupa. Italienele, de exemplu, sunt toate 3 in Liga, unde Olanda si Germania n-au decat o singura reprezentanta. In crestere neta, Franta, in scadere relativa, Italia. In general, situatia reflecta destul de just raportul de forte din fotbalul de club. Marile puteri sunt aceleasi.

Steaua si-a facut treaba in stilul ei obisnuit din ultima vreme. S-a calificat si a fost eliminata din Liga fara pic de stralucire. Cazuta in Cupa, a dat, cum se stie, peste FC Sevilla, revelatia ultimei editii, castigatoarea supercupei si care a razbunat-o pentru dezastrul de la Middlesbrough invingandu-i in finala pe englezi cu 4-0.

Sper ca Steaua sa nu impinga recunostinta pana la a le ceda spaniolilor toate punctele. Oricum, sansele de a trece in optimi (unde e pandita de Sahtior sau de Nancy) sunt reduse, daca nu se opereaza transferuri majore si daca Olaroiu ramane antrenor pe viata. Rapid si-a pierdut din viteza din sezonul trecut si seamana cu o cursa locala care se opreste in toate haltele.

Lipsa de ambitie a lui Razvan Lucescu - va amintiti ca l-am ironizat fiindca se declara multumit cu egaluri? - a costat echipa de o calificare ce parea usoara. Sa nu scoti decat un nul cu Mlada Boleslav acasa, dupa ce in sezonul trecut ai batut cateva echipe adevarate, e mai mult decat o contraperformanta.

Nici in campionat Rapidul n-a realizat mare lucru. Se vede ca, la fel cu Steaua, Rapidul nu poate sustine razboiul pe doua fronturi. Sa ramai, in fine, la mana viclenilor greci e scandalos. Oare ce-si inchipuiau rapidistii ca va face Panathinaikos pe Parc de Prince cand se vazuse cu toti sacii in caruta? A facut exact ce a facut Dinamo la Londra fara macar sa aiba caruta plina.

Ca sa fiu drept, trebuie sa recunosc ca rezultatul din meciul cu Tottenham nu i-a costat pe baietii lui Rednic cat cumparaturile nevestelor prin magazinele londoneze. Locul intai in grupa ii cruta de Benfica, dar nici Feyenoord (presupunand ca nu-si are fiecare sortii lui, asa cum isi are soarta) nu era vreun noroc.

Ceea ce ma nelinisteste pe mine e mentalitatea: sa te multumesti cu putin (vezi egalurile lui Lucescu jr.) si sa nu incerci mai mult cand ai ocazia arata ca fotbalistii si antrenorii nostri gandesc ca niste amatori. Intre cele trei echipe romanesti din Europa 2005-2006 si intre cele trei din Europa 2006-2007 diferentele sunt izbitoare: Rapidul nu mai goneste, ci se taraie; Dinamo nu mai da englezilor cinci goluri, ci incaseaza de la ei trei; Steaua nu mai pierde, ci castiga accidental (lung e drumul de la Middlesbrough la Kiev!).

Ne puteți urmări și pe Google News