Pat de vise

Pat de vise

Se poarta stilul romantic, asiatic sau exotic, iar daca bugetul iti permite poti avea chiar si unul cu apa.

Patul este principala piesa de mobilier intr-un dormitor, iar designerii se intrec pentru a impune tendinte si linii dintre cele mai diverse. La moda sunt acum modelele epurate, in stil asiatic, din PAL melaminat furniruit, in special in culori inchise, cu sau fara adaugiri metalice (inox, crom, sticla), in linii simple si rigide.

Pentru romantici, paturile cu baldachin sunt inca la mare cautare, desi in timp s-au observat aici cateva transformari. Paturile in stil baroc cu baldachin din matasuri grele si pilastrii din lemn sculptat sunt inlocuite cu paturile cu cadru din fier forjat si bolta din in. Cei cu gusturi exotice pot gasi pe piata diverse modele de paturi realizate din impletitura de zambila de apa, ratan, iarba de mare, lemn de tech, trunchiuri de bambus. Daca ai optat pentru un asemenea pat, ai grija sa alegi si accesorii asortate.

Si din punctul de vedere al formei se inoveaza foarte mult. Pe piata exista numeroase tipuri de paturi cu un design atipic: rotunde, in forma de inima sau sub forma de masina si vapor (pentru camera copilului). Acestea iti pot propune si optiuni precum rotirea cu ajutorul telecomenzii si chiar masaj.

Sa dormi pe apa

Paturile cu apa au inceput sa fie din ce in ce mai apreciate si pe piata romaneasca datorita efectelor benefice pe care le au asupra organismului: relaxarea musculaturii intregului corp, atenuarea durerilor de spate, ceafa, cap, mentinerea coloanei vertebrale in pozitie naturala prin repartizarea greutatii pe toata suprafata corpului. Aceste paturi sunt realizate dintr-un miez cu apa, montat apoi pe un cadru solid.

Pentru o mai mare rezistenta, paturile sunt prevazute cu o vana de protectie care sustine toata apa in cazul producerii unor accidente (inteparea ori taierea saltelei). Pentru un pat cu apa trebuie sa scoti din buzunar minimum 2.000 de euro.

Pentru spatii mici

Daca ai nevoie de un pat care sa nu ocupe mult spatiu, respectiv pentru dormitoarele mici, orienteaza-te catre cele cu dubla functionalitate. Paturile rabatabile sunt foarte practice deoarece  in timpul zilei pot sta ascunse intr-un dulap incastrat in perete sau pot deveni corp de biblioteca, permitand mai multa libertate de miscare in incapere.

Daca nu ai unde sa pui lenjeria de pat sau ai nevoie de mai multe locuri de depozitare in casa o solutie ar putea fi un pat suprainaltat, dotat la baza cu unul sau doua sertare exact pentru acest lucru. Din aceeasi ratiune - de a nu aglomera incaperea cu mobilier - in camera copiilor poti alege varianta paturilor supraetajate.

ODIHNA IN CIFRE

Dimensiunile unui pat confortabil

Pentru ca de pat depind odihna si momentele tale de relaxare dupa o zi de munca, alegerea celui potrivit nu este o decizie usoara. Fie ca este clasic, modern ori asiatic, acesta trebuie sa asigure confortul fizic necesar. Latimea normala a unui pat simplu (single) este de 90-100 cm, iar lungimea de 200-210 cm. Patul dublu (king-size bed) trebuie sa aiba o latime minima de 140-150 cm, insa un pat dublu cu adevarat confortabil este mai lat (160-180 cm). Inaltimea ideala a patului este de 40-45 cm.

Ne puteți urmări și pe Google News