Scumpiri în lanţ cerute de Europa

Scumpiri în lanţ cerute de Europa

Condiţia de stat membru al UE ne costă. Comisia Europeană poate provoca, spre anul 2013, o scumpire cu 30% a energiei electrice, faţă de preţul actual.

Anul 2008 va fi începutul unul lung şir de scumpiri pe piaţa energiei, determinate în mare parte de condiţiile impuse de Comisia Europeană României.

Ultima veste îngrijorătoare este că, din 2013, Comisia ar putea elimina sistemul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Asta ar însemna că operatorii economici care poluează (cei mai mari fiind producătorii de energie) nu vor mai primi aceste certificate gratuit de la stat, ci vor plăti pentru tot ce poluează, au afirmat ieri surse din guvern, în urma discuţiilor cu Comisia Europeană.

Acest lucru poate majora preţul energiei electrice, la orizontul anului 2013, cu 30%, din moment ce o reducere cu 20% a plafonului maxim de emisii poluante, decis de Comisie în defavoarea României, ne va scumpi curentul cu 6% începând din 2008. România are pentru perioada 2008- 2012 o cotă de emisii de doar 75,9 milioane tone, ceea ce echivalează cu costuri de producere a energiei electrice mai mari pentru companii. Gazele şi carburanţii urcă Preţul energiei electrice ar mai putea fi afectat de la 1 ianuarie 2008 de condiţia impusă de CE de separare a activităţilor de distribuţie şi furnizare în cadrul aceleiaşi companii, pentru sporirea competiţiei pe piaţă. Electrica, de exemplu, va avea costuri de până la 6 milioane de euro din această separare, care se vor putea vedea şi pe factură. Această separare trebuie să o facă şi furnizorii de gaze naturale, dar scumpirea gazelor va veni în special de la Răsărit.

Comisia ne cere să aliniem preţul gazului din producţia internă cu cel din import, care vine din Rusia. Astfel, preţul gazelor din producţia internă ar putea ajunge la 350 de dolari/1.000 mc, după ce, în 2006, era 110 dolari. România importă de la Gazprom, în medie, 40% din gazele consumate, iar compania rusească va majora în 2008 gazele exportate către Europa cu 17%, deoarece gazul luat de ruşi din Turkmenistan, Uzbekistan şi Kazahstan este mai scump.

Tot deciziile europene au determinat guvernul să dorească acciză pe biodiesel. Cum biodieselul trebuie să fie 3% din 2008 în compoziţia motorinei, acciza ar putea mări preţul la pompă. Deşi majorarea este mică (aproximativ 6 euro pe tonă), afectaţi vor fi cei 40 de producători de biodiesel din România care nu vor mai avea această facilitate fiscală.

Ne puteți urmări și pe Google News