Doar 99 de români din cei 5.000 promişi de autorităţile italiene au fost trimişi acasă de când guvernul Prodi a adoptat decretul de expulzare a infractorilor străini. EVZ vă prezintă „portretul-robot“ al românului indezirabil în Peninsulă.
Entuziasmul cu care autorităţile italiene anunţau expulzarea a 5.000 de români până de Crăciun nu şi-a găsit, se pare, suport în realitate. Potrivit poliţiştilor, de la 1 noiembrie - când guvernul Prodi a adoptat noul Decret-lege privind expulzarea unor cetăţeni din state membre UE - au fost trimişi în ţară doar 99 de conaţionali. Motivele: se aflau pe teritoriul Italiei de mai mult de 90 de zile (perioada legală pe care un cetăţean al unui stat membru UE o poate petrece în Peninsulă ca turist) şi nu au putut demonstra că au mijloace de subzistenţă. Între timp, guvernul italian a obţinut votul de încredere al Senatului pentru noul decret - e drept cu unele modificări - iar, în aceste zile, îl aşteaptă şi pe cel al Camerei Deputaţilor, unde raportul de forţe îi este favorabil. Obligat să-ţi anunţi prezenţa „Numărul românilor expulzaţi ar putea creşte cu câteva zeci până de Crăciun. Nu mai mult. Asta, dacă ţinem cont de faptul că prefecţii din Peninsulă - care au sarcina să-i «contabilizeze» pe indezirabili au anunţat că au semnat deja ordine de expulzare pentru mai bine de 200 de români. Numai că, pe de-o parte cei ce urmează să fie repatriaţi au la dispoziţie 20 de zile pentru a ataca deciziile prefecţilor, iar, pe de altă parte, ordinele de expulzare trebuie confirmate de instanţă. Recursul prin care este atacat ordinul prefectului atrage suspendarea decizie de expulzare“, susţin surse din poliţie. Potrivit noii legi italiene, în categoria celor ce urmează să fie repatriaţi nu intră în primul rând cei ce comit infracţiuni, ci aceia care depăşesc perioada de 90 de zile în care pot rămâne în Peninsulă ca turişti şi nu demonstrează că au suficiente resurse pentru a se întreţine. De altfel, pentru a putea ţine sub control „imigraţia ilegală“, senatorii italieni „au amendat“ noua lege astfel: orice turist străin care, spre exemplu, călătoreşte cu maşina şi nu are voucher ca să poată demonstra data la care a intrat în Italia, este obligat să-şi declare prezenţa pe teritoriul acestei ţări în faţa autorităţilor locale (primărie, prefectură). În cazul în care nu face acest lucru şi nici nu poate dovedi cu acte când a intrat în Peninsulă, riscă expulzarea, întrucât autorităţile vor presupune din oficiu că persoana respectivă se află în Italia de peste 3 luni. „Este foarte important ca românii să cunoască această prevedere deoarece, odată cu expulzarea, vor primi şi interdicţia de a mai intra pe teritoriul italian. Iar perioada de interdicţie a crescut la maximum 10 ani“, avertizează specialiştii. Mai mult, cei care sunt prinşi încălcând interdicţia riscă de la 3 luni la 1 an de închisoare şi o amendă cuprinsă între 500 şi 5.000 de euro.
Ce atrage expulzarea „de urgenţă“ Există şi situaţii în care, potrivit aceleiaşi legi, cetăţeni membri ai statelor UE pot fi expulzaţi „de urgenţă“. Este cazul celor care comit infracţiuni - fie sunt prinşi în flagrant, fie se află deja în evidenţe poliţiei italiene -, punând astfel în pericol siguranţa publică. În această categorie pot intra: persoanele care cerşesc, cele care se prostituează, dar şi proxeneţii, hoţii care fură din buzunare, din magazine sau din locuinţe şi tâlharii. IMPACT
Românii, piesă de bază în economia Italiei Dacă muncitorii români care lucrează în Italia s-a întoarce în ţară, câteva sectoare ale economiei italiene, precum agricultura, construcţiile şi domeniile bazate pe manufactură, ar avea mari dificultăţi, apreciază Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM-uri. Acesta susţine ideea întoarcerii românilor plecaţi în Italia. Pentru aceasta, autorităţile trebuie să-i încurajeze să-şi facă firme, să le ofere anumite înlesniri sau să atragă companiile italiene să vină în România. Potrivit autorităţilor, în Italia muncesc legal 800.000 de români. Cel mult o treime dintre aceştia ar putea reveni în ţară, consideră Silaghi. Mulţi dintre ei şi-au cumpărat case acolo şi şi-au adus şi familiile. Scandalul legat de românii din Italia a afectat, în primul rând, afacerile firmelor italiene, în special din turism. Potrivit ministrului pentru IMM-uri, foarte mulţi români au renunţat să mai plece în excursiile în Italia pe care le rezervaseră. (Ana Bâtcă)