Un autor american susţine că bărbaţii care reţin caracteristici juvenile devin homosexuali.
Britanicul Desmond Morris, care a devenit un autor celebru prin aplicarea zoologiei în explicarea comportamentului uman, a utilizat acum aceeaşi tehnică în încercarea de a lămuri homosexualitatea, scrie „The Sunday Times“. În cea mai recentă carte a sa, „Bărbatul în Pielea Goală“ („The Naked Man“), Morris conchide că bărbaţii „ajung“ homosexuali deoarece reţin şi la maturitate caracteristici infantile sau juvenile - fenomen cunoscut sub numele de neotenie.
Potrivit teoriei sale, bărbaţii homosexuali au tendinţa de a fi mai inventivi şi mai creativi, tocmai datorită tendinţei lor de a păstra agilitatea mintală şi spiritul „jucăuş“ caracteristice copilăriei. „Homosexualii au adus, în general, o contribuţie mult mai mare în timpul vieţii decât non-homosexualii. Homosexualul creativ a determinat foarte mult din progresul planetei Pământ“, scrie Morris, care, în ianuarie, va împlini 80 de ani. Morris are de partea teoriei sale multe nume grele, precum Socrate, Leonardo da Vinci, Ceaikovski sau Oscar Wilde, homosexuali notorii. Dar şi împotrivă, precum Albert Einstein, Pablo Picasso sau Thomas Edison, pentru a numi doar câteva genii heterosexuale.
Teoria sa a fost catalogată de geneticianul Steve Jones, de la University College London, drept „stupidă“ şi nefundamentată ştiinţific. După succesul „Maimuţei în Pielea Goală“ („The Naked Ape“), publicată în 1967, Morris a mai tratat teme precum viaţa la oraş („Grădina Zoologică Umană“ - „The Human Zoo“), fotbalul („Tribul Fotbal“ - „The Football Tribe“) şi femeile („Femeia în Pielea Goală“ - „The Naked Woman“).