Oglinda Elisabetei

Oglinda Elisabetei

Helen Mirren a interpretat rolurile reginelor Elisabeta I şi Elisabeta a II-a.

Dacă pentru Elisabeta I a avut antecedente faimoase, ca Bette Davis şi Cate Blanchett, pentru portretizarea Elisabetei a II-a Helen Mirren rămâne fără concurenţă. Mai ales că în jur de 30 de premii, printre care Oscarul, i-au confirmat succesul. Scenariul filmului „The Queen“, care va fi distribuit miercuri, împreună cu „Evenimentul zilei“, este semnat de Peter Morgan. Premiat în câteva rânduri, Morgan recreează evenimentele din săptămâna care a urmat morţii Prinţesei Diana. Primul-ministru Tony Blair tocmai fusese confirmat, iar familia regală se afla în vacanţă în Scoţia, la Castelul Balmoral. „Vocea a fost importantă“ Nicio clipă Helen Mirren nu a declarat că i-ar fi fost dificil să intre în pielea reginei sau că a făcut, pentru rol, eforturi supraumane. Dimpotrivă, a explicat că, după ce şi-a pus peruca şi ochelarii, transformarea s-a petrecut aproape ca de la sine. Mai ales că, aşa cum spune ea, împărtăşeşte cu regina un mic defect facial - gura uşor lăsată în jos, „semn al gravităţii şi seriozităţii“.

Alte secrete ale performanţei care i-a făcut până şi pe colegii de platou să i se adreseze numai din picioare şi cu mâinile respectuos împreunate la spate? „Vocea a fost extraordinar de importantă.“ Ca atare, s-a antrenat cu Penny Dyer, cea care a ajutat-o şi pe Cate Blanchett să-şi pregătească rolul Elisabeta I („Elizabeth“, 1988), pentru care a fost nominalizată la Oscar. În plus, a citit toate biografiile reginei, a studiat fotografii şi filme, inclusiv din perioada copilăriei Elisabetei. „Am studiat multe filmări cu ea doar pentru a o privi: felul în care merge, în care îşi ţine capul, ce face cu mâinile, unde îşi ţine poşeta exact.“ A fost invitată la Palat să ia ceaiul cu regina, însă Mirren nu a putut onora invitaţia. În faţă cu realitatea Întreaga opinie publică a condamnat atunci, fără milă, temporara lipsă de reacţie a reginei la vestea morţii Dianei. Morgan şi-a scris povestea folosindu-se de mai multe surse apropiate primului-ministru şi familiei regale. Evident, sursele au fost păstrate secrete, dar scenaristul a putut corobora informaţiile primite de la ele, obţinând astfel suficientă informaţie pentru a-şi imagina lucrurile nespuse.

Ziarele britanice, mai ales cele de scandal, au fost permanent cu ochii pe film şi pe povestea lui, pândind şi speculând cel mai mic amănunt picant. Pe de altă parte, realizatorii filmului şi, mai ales, protagonista au apărat pelicula, explicând că nu e deloc ofensivă la adresa reginei şi a regalităţii, ba, dimpotrivă, îi face pe Windsori umani, în timp ce scenariul în sine nu e lipsit de oarecare umor nevinovat şi de poezie intenţionată. MIRREN, DRUMUL SPRE OSCAR Cumva în logica lucrurilor, numai Helen Mirren în rolul Elisabetei a II-a a putut să o detroneze pe Helen Mirren în rolul Elisabetei I. Actriţa de 61 de ani e singura care le-a portretizat pe amândouă reginele. După 40 de ani de carieră, a apărut, în sfârşit, rolul şi filmul care i-a adus preţioasa statuetă de aur. În discursul ei de acceptare a Oscarului, Mirren îi mulţumea reginei, „fără de care, cu siguranţă, nu m-aş fi aflat aici“. De-acum înainte, numele lui Mirren va fi firesc legat de cel al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Oare să ne aşteptăm ca şi viceversa să fie valabilă? Încercările de a câştiga Oscarul pentru interpretare datează de prin anii ’80. În Marea Britanie, filmul a fost lansat pe 17 septembrie. Din 30 septembrie, când a avut premiera şi în Statele Unite, pelicula a încasat circa 55 de milioane de dolari. Total încasări în lumea întreagă: 109,9 milioane de dolari.  2007 - „Regina“, Premiul Oscar 2006 - „Elizabeth I“, Premiul Emmy 2003 - „Fetele din calendar“, nominalizare la Globul de Aur 2003 - „Viaţa unui comis-voiajor“, nominalizare la Globul de Aur

2001 - „Gosford Park“, nominalizare la Oscar, Screen Guild Award

1999 - „Pasiunea lui Ayn Rand“, Premiul Emmy, nominalizare la Globul de Aur 1997 - „Losing Chase“, Globul de Aur 1996 - „Ultimul martor“, serial TV, Premiul Emmy 1995 - „Nebunia Regelui George“, nominalizare la Oscar 1984 - „Cal“, cea mai bună actriţă, Cannes În mai anul trecut, actriţa a fost chemată la cină la Palatul Buckingham, dar a refuzat să onoreze invitaţia, din cauza filmărilor pentru „National Treasure: Book of Secrets“. „Palatul a fost foarte amabil să mă invite la cină. Din nefericire, filmam în South Dakota şi regret că nu m-am putut duce“, a declarat Mirren presei.

Ne puteți urmări și pe Google News