Linia unică pentru situaţii de urgenţă ar putea fi închisă. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu mai are bani de salarii.
Romania risca sa devina singura tara europeana fara numar unic pentru situatii de urgenta. Acestea sunt previziunile directorului general al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), pentru inceputul anului viitor. „Daca nu gasim resurse de finantare, dupa luna februarie, inchidem serviciul, pentru ca nu vor mai fi bani pentru plata salariilor”, a anuntat, ieri, Marcel Opris, directorul general al STS.
Declaratia acestuia a starnit nemultumirea oficialilor Politiei, Pompierilor si Ambulantei, institutiile care cu ajutorul acestui sistem intervin in cazul comiterii unor infractiuni grave, incendii sau accidente.
„112 nu poate fi desfiintat sub nicio forma”
Potrivit oficialilor Politiei si Pompierilor, desfiintarea numarului unic 112 ar reprezenta un dezastru pentru serviciile de interventii. „E drept ca am putea fi conectati din nou la vechile linii-scurte pentru urgenta, insa acest lucru ne-ar da inapoi cu cativa ani, pentru ca am intarzia din nou ore bune timpii de interventie. Spre exemplu, sa spunem ca politia este chemata la un accident rutier produs la 30 de kilometri de Bucuresti. Abia cand ajungem la fata locului vedem ca sunt victime, ca avem nevoie de Descarcerare si Ambulanta. Va dati seama cat timp se mai pierde pentru ca si ei sa ajunga acolo si sa le acorde primul-ajutor ranitilor?”, explica politistii.
„Nu pot comenta asa ceva! 112 nu poate fi desfiintat sub nicio forma! 112 trebuie sa existe in Romania. Mai ales ca a fost o conditie de aderare la Uniunea Europeana”, a declarat, revoltat, medicul Raed Arafat, director SMURD si subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Finantat de operatorii de telefonie
Potrivit legii, finantarea serviciului 112 este realizata de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei care asigura o suma anuala fixa in euro, pe care o vireaza catre STS. Practic, banii sunt colectati de la operatorii de telefonie.
In septembrie anul acesta, Ministerul Comunicatiilor a prezentat insa un proiect de act normativ potrivit caruia serviciul pentru apeluri de urgenta ar trebui finantat din bugetul de stat.
Si asta pentru ca sumele pe care le primeste nu mai sunt suficiente, in conditiile „evolutiei nefavorabile a raportului leu/euro, a majorarii dobanzii LIBOR (dobanda medie pe piata bancara londoneza) la creditul extern contractat de STS pentru 112 si a cresterii salariilor operatorilor si a majorarii cheltuielilor de functionare”, se arata in nota de fundamentare a proiectului legislativ. Suma ceruta de la bugetul de stat pentru functionarea 112 se ridica la 38 de milioane de lei pe an, in perioada 2008-2012.
NUMAR UNIC
112, valabil in toata Europa
Numarul gratuit pentru situatii de urgenta 112 poate fi apelat din orice retea si este valabil in toate statele europene. Spre exemplu, daca un turist aflat in vacanta in Franta sufera un accident, este atacat de talhari sau asista la comiterea unei infractiuni, poate apela tot 112 pentru a sesiza autoritatile.
„Nu este nevoie de roaming. Mai mult, poate suna la numarul unic pentru situatii de urgenta chiar daca nu si-a platit abonamentul telefonului mobil, iar operatorul de telefonie i-a intrerupt accesul la convorbiri”, sustin specialistii. Operat de STS, serviciul 112 a fost lansat in Romania in aprilie 2005, in urma unei investitii de 40 de milioane de euro.