Un consorţiu privat va ridica un oraş al jocurilor de noroc în deşertul aragonez.
Un veritabil Las Vegas european va fi ridicat începând de anul viitor în deşertul Los Monegros, din nordul Spaniei, informează AFP.
Oraşul, cu o suprafaţă de 2.000 de hectare, va avea 32 de cazinouri, parcuri de distracţii tematice, un teren de golf, un hipodrom, o sală de operă, câteva muzee şi mai multe cartiere rezidenţiale. Între 25 şi 35 de milioane de persoane vor vizita anual viitoarea capitală europeană a jocurilor de noroc, estimează reprezentanţii consorţiului International Leisure Development, cu sediul în Marea Britanie, care se ocupă de proiectul denumit provizoriu „Gran Scala“.
Pentru realizarea „Gran Scala“ se vor cheltui în total 17 miliarde de euro. Arhitecţii au ales 16 teme istorice - pornind din preistorie, trecând prin Grecia Antică şi ajungând până în zilele noastre - pentru parcurile tematice ale oraşului care va fi construit în apropiere de Zaragoza (comunitatea autonomă Aragon). Mană cerească pentru o regiune ignorată Guvernul regional din Aragon şi-a dat acordul pentru începerea lucrărilor, finanţate exclusiv din fonduri private. „Este un proiect interesant, ne angajăm să le oferim toate facilităţile necesare şi avem aşteptări mari“, mai exact crearea a 30.000 de locuri de muncă, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.
Aragonul are o suprafaţă totală de 47.719 kilometri pătraţi şi o populaţie de 1,2 milioane de locuitori, iar anul viitor se va afla în centrul atenţiei întregii lumi, cu ocazia Expoziţiei internaţionale de la Zaragoza. Infrastructura regională va fi modernizată şi zona va deveni un punct de atracţie pentru numeroşi turişti străini, iar acest lucru nu poate decât să-i bucure pe investitorii din consorţiul International Leisure Development. În prezent, comunitatea autonomă Aragon nu este la fel de cunoscută de către turiştii străini precum Catalunia sau Andaluzia. Parc acvatic în deşert Proiectul „Gran Scala“ va fi prezentat oficial presei pe 12 decembrie, în prezenţa tuturor investitorilor, arhitecţilor şi inginerilor implicaţi în dezvoltarea sa. Compania unuia dintre investitori, francezul Didier Rancher, va ridica două parcuri de distracţii: Spyland şi Acquantica.
Primul va avea ca tematică istoria agenţilor secreţi, iar cel de-al doilea este, după cum îi spune şi numele, un parc acvatic, ambele urmând să se întindă pe o suprafaţă totală de 100 de hectare. Lucrările vor începe spre sfârşitul lui 2008.