Ninsorile vor veni din luna decembrie, cu precădere în vestul şi sud-vestul ţării. Românii vor avea parte de o iarnă blândă, cu temperaturi scăzute, dar normale pentru acest anotimp şi cu mai multă zăpadă decât în ultimii doi ani, conform analizei prezentate ieri de reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Zăpada va veni abia în luna decembrie, fulguielile din ultimele zile neavând legătură cu instaurarea anotimpului geros, după cum a precizat ieri ministrul mediului, Attila Korodi. „Iarna nu a venit încă şi va mai dura până se va instala. Iarna, în acest an, va fi normală“, a adăugat Korodi. Toamnă caldă, cu 10 grade C Şansele ca ninsoarea să apară de luna viitoare sunt aproape nule, pentru această perioadă fiind prevăzute temperaturi de până la 10 grade Celsius în vest, precum şi precipitaţii normale. Chiar dacă nu va ninge în noiembrie, directorul general al ANM, Ion Sandu, a declarat că există posibilitatea ca, pentru scurte perioade de timp, să fie precipitaţii sub formă de ninsoare şi spre sfârşitul lunii. Frig va fi cu adevărat începând cu luna decembrie, când vom avea şi primele temperaturi negative, de -2 şi 0 grade Celsius. Tot atunci sunt aşteptate şi primele ninsori, în special în vestul şi sudvestul ţării.
„Vom avea o iarnă fără fenomene meteo extreme“, a conchis ministrul Korodi. Prima lună a lui 2008 va fi caracterizată de temperaturi peste media normală, cuprinse între -2 şi 6 grade C, dar şi de zăpadă, mai ales în vest, centru şi nord. În ceea ce priveşte cantitatea de precipitaţii, aceasta ar putea fi peste medie doar în partea de vest a ţării. Prognoză Noiembrie. Va fi o lună cu temperaturi normale pentru sfârşitul toamnei, situate între 2 şi 4 grade Celsius în majoritatea regiunilor. Doar în sud-est şi în vest va fi mai cald decât în restul ţării. Mai exact, termometrele vor urca până la 4-10 grade Celsius. Decembrie. Temperatura medie a aerului în timpul zilei va fi pu- ţin mai ridicată decât în mod obişnuit, adică între 0 şi 6 grade C. În partea de nord a României şi în centrul ţării va fi puţin mai frig, adică vor fi valori normale pentru prima lună de iarnă, şi anume - 2 până la 0 grade C. Ianuarie. Pe întreg teritoriul ţării va fi vreme specifică de iarnă, cu valori medii între -2 şi 6 grade Celsius. Local, în nord ar putea fi temperaturi sub 0 grade C, adică între - 4 şi - 2 grade C. Februarie. Vremea se va încălzi uşor, apropiindu-se de temperaturile de primăvară, cu valori situate între 0 şi 6 grade Celsius, mai ridicate decât în mod obişnuit. Martie. În aproape toată ţara, termometrele vor arăta în medie 2-4 grade C, excepţie făcând zona de sud-est, unde va fi mai cald, până la 8 grade C în timpul zilei. Românii care locuiesc în zona de nord a ţării vor mai avea parte de zile friguroase cu 0 grade C. Aprilie. Primăvara îşi va intra în drepturi cu temperaturi de 8-10 grade C în cea mai mare parte a teritoriului. În est, sud-est şi vest, vor fi în medie 10-12 grade C. ÎN 2007 Au fost 148 de zile caniculare Din datele deţinute de specialiş ti până acum, seceta se va diminua treptat, chiar dacă am avut parte de o vară caniculară fără precipitaţii foarte multe, după cum a precizat ieri directorul ANM, Ion Sandu.
El a mai explicat că nici în perioada următoare nu sunt aşteptate cantităţi enorme de precipitaţii. De altfel, Sandu a spus că anul 2007 a fost cel mai secetos din istoria măsurătorilor meteorologice din România, fiind înregistrate 148 de zile caniculare. Dar, în acelaşi timp, există şanse de a scăpa de seceta cauzată de cel mai cald an din România.