Cum să trăiţi mult şi bine

Cum să trăiţi mult şi bine

Profesorul german Christoph Bamberger a venit la Bucureşti pentru a-i învăţa pe români cum să ţină bătrâneţea departe.

Un program în patru paşi este soluţia propusă de medicul german pentru a încetini procesul de îmbătrânire: faceţi mişcare şi hrăniţi-vă cu legume şi fructe bogate în antioxidanţi, urmaţi tratamente hormonale la sfatul medicului, testaţi-vă vasele de sânge şi păstraţi legăturile cu prietenii şi familia. 1. Mişcarea, principalul agent anti- îmbătrânire Deşi este un proces natural, care începe după vârsta de 35 de ani, îmbătrânirea poate fi încetinită cu ajutorul unui program în patru paşi. Pe primul loc se află mişcarea. „Chiar dacă nu faceţi suficient sport astfel încât să pierdeţi kilograme, tot veţi profita de pe urma mişcării“, spune specialistul în anti- îmbătrânire Christoph Bamberger. El a observat că pentru mulţi oameni motivaţ ia reprezintă o problemă.

„Totuşi, dacă reuşiţi să vă ţineţi de sport de trei ori pe săptămână, timp de şase luni, mişcarea va deveni obişnuinţă, ca şi spă- latul pe dinţi“, este de părere profesorul. În plus, reduceţi numărul de calorii, consumaţi carne de maximum trei ori pe săptămână şi suplimente naturale pe bază de extracte de plante. Renunţarea la fumat oferă garanţia că veţi fi sănătoşi mai mult timp. 2. RMN-UL total, o analiză de bază Importante sunt şi testele anuale pe care orice om ar trebui să le facă. Acestea nu ar trebui să se rezume doar la teste de sânge, ci să includă un RMN total, investigaţii cu ultrasunete pentru toate organele interne, osteodensitometrie pentru a verifica pierderea mineralelor din oase, teste hormonale sau de testare a auzului. „Sunt multe boli care ar putea fi evitate şi am constatat asta odată cu experienţa mea ca medic internist.

Câţi oameni nu mor din cauza anevrismelor (n.r. - un punct slab în peretele unui vas de sânge, cauzat de îngustarea vaselor sau a arterelor)? Totuşi, există tehnici prin care se pot detecta schimbările care au loc în artere“, subliniază profesorul Bamberger. Medicul spune că, în Germania, foarte multe teste sunt gratuite prin sistemul de asigurări, însă puţini oameni merg să şi le facă.

„În cazul bărbaţilor, doar 17% merg şi le fac. Aceste lucruri trebuie să se schimbe! Un sistem de sănătate fără responsabilitate individuală nu va mai fi posibil în viitor“, subliniază el. 3. Hormoni, doar la sfatul medicului Pentru prevenirea îmbătrânirii ar putea fi utile şi medicamentele cu hormoni. „Acestea nu sunt indicate tuturor şi, în niciun caz, nu trebuie luate după ureche“, accentuează profesorul. Chiar dacă îi înapoiem corpului ce a avut în tinereţe prin tratamente de substituţie sau prin copii sintetice ale hormonilor naturali, nu este liniştior la prima vedere pentru că ţesuturile asupra cărora acţionează hormonii au îmbătrânit şi ele între timp şi reacţionează altfel decât ţesuturile tinere. 4. Socializarea fereşte de boli Planul său include şi aspecte de ordin psihologic. Este vorba despre „filozofia antibătrâneţe“. „După 30-40 de ani, mecanismele antistres se deteriorează, de aceea este bine să învăţăm strategii prin care putem să facem faţă problemelor“, este de părere Bamberger. Una dintre aceste strategii o reprezintă „socializarea“.

„Singurătatea este un mare factor de stres, aspect demonstrat inclusiv în studiile făcute pe animale. Un animal izolat se îmbolnă veşte foarte uşor. De aceea, fiecare om cu care avem o relaţie este important“, mai spune profesorul. REFERINŢE Medicul german vrea un centru anti-îmbătrânire în România Profesorul Christoph M. Bamberger a lansat, ieri, la Librăria Humanitas, cartea „Cum să trăim mult şi bine“. Medicul are 42 de ani, este căsătorit cu o româncă şi a devenit unul dintre cei mai renumiţi endocrinologi şi specialişti în anti- îmbătrânire din Germania. Este primul şi până acum singurul profesor german de endocrinologia şi metabolismul îmbătrânirii.

Pe lângă activitatea de cercetător la clinica Universităţii Hamburg-Eppendorf, pentru care a primit mai multe distincţii, Bamberger oferă consultaţii în probleme de prevenţie şi de endocrinologie. Este directorul nou-înfiinţatului Centru de medicină preventivă Hamburg al Universităţii Hamburg-Eppendorf, inaugurat în primăvara lui 2006. Un centru pentru prevenirea îmbătrânirii ar putea fi deschis în curând şi în România, după modelul celui înfiinţat la Hamburg.

Ne puteți urmări și pe Google News