Se decide viitorul UE

Se decide viitorul UE

Liderii blocului comunitar caută la Lisabona consensul asupra Tratatului de reformă.

Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene se întâlnesc astăzi şi mâine la Lisabona pentru a decide asupra viitorului Europei cu 27 de membri - având pe masă, după doi ani de criză instituţională, un Tratat de reformă care vine să înlocuiască Constituţia europeană, respinsă în 2005 de francezi şi olandezi.

În cazul adoptării şi ratificării, Tratatul de reformă va institui din 2009 un preşedinte al UE, un şef al diplomaţiei europene, un mod mai simplu de adoptare a deciziilor - fără regula unanimităţii -, o întărire a puterilor Parlamentului European (PE) şi o implicare sporită a legislativelor naţionale în decizia comunitară. Totul pentru o funcţionare coerentă a UE extinse şi pentru întărirea statutului internaţional al blocului european. Optimism, nu certitudine Deşi, după doi ani de criză instituţională, presiunea pentru un compromis privind viitorul UE este enormă, adoptarea Tratatului nu este garantată. „Dacă ar trebui să pariez că summitul va aduce un acord, aş paria pe „da“, a apreciat pentru „Die Welt“ Jose Barroso, preşedintele Comisiei Europene. Optimismul afişat de Comisie şi de preşedinţia portugheză a UE este însă departe de a echivala cu o certitudine.

Varşovia şi Roma au anunţat că au rezerve legate de conţinutul Tratatului şi că vor modificări. Polonia, unde duminică imprevizibilii fraţi Kaczynski se vor confrunta cu legislative anticipate, nu priveşte cu multă încredere regula adoptării deciziei în UE prin dublă majoritate (a statelor şi a locuitorilor). Pe lângă amânarea acestui sistem până în 2017, Polonia mai vrea înscrierea în Tratat a unei clauze care să permită minorităţii înfrânte să amâne aplicarea unei hotărâri a dublei majorităţi.

Nici obiecţiile Italiei nu sunt uşor de surmontat - presat de parlament, guvernul Prodi nu este de acord cu redistribuirea locurilor în Parlamentul European, argumentând că repartizarea lor pe criteriul demografic, şi nu al numărului de cetăţeni este inechitabilă.

Potrivit unor oficiali ai preşedinţiei portugheze, problemele Austriei şi Bulgariei, care au condiţionat Tratatul de limitarea numărului de studenţi străini din universităţi şi, respectiv, de oficializarea grafiei „evro“ pentru euro, erau ieri deja rezolvate. CONSECVENŢĂ Băsescu merge pe compromisul din iunie Potrivit unor apropiaţi ai Palatului Cotroceni, la Lisabona, România îşi propune să nu iasă din liniile variantei Tratatului de reformă convenite în iunie, la Bruxelles. De asemenea, Băsescu nu va încuraja niciuna dintre noile propuneri formulate de statele care au obiecţii.

Temele controversate anunţate pentru Summitul de la Lisabona vor fi luate mai întâi în discuţie, astăzi, la o reuniune politică a popularilor europeni la care participă şi preşedintele Traian Băsescu, alături de cancelarul german Angela Merkel şi de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy. (Anca Simina)

Ne puteți urmări și pe Google News