Bran, locul doi în topul „Forbes“

Bran, locul doi în topul „Forbes“

Castelul lui Dracula este cotat la 140 de milioane de euro în clasamentul celor mai scumpe proprietăţi imobiliare din lume scoase la vânzare.

Castelul Bran se situează pe locul al doilea în topul celor mai scumpe proprietăţ i din lume, întocmit de revista americană „Forbes“, care estimează că acesta ar valora nu mai puţin de 140 de milioane de dolari.

Castelul lui Dracula, cum este cunoscut în Occident, se află la 30 de kilometri de Braşov, în mijlocul unui parc de 8 hectare, precizeazează publicaţia americană. În topul imobiliar „Forbes“, locul întâi este ocupat de o proprietate din Beverly Hills, California, care a aparţinut magnatului presei americane William Randolph Hearst.

Complexul imobiliar, construit în stil mediteraneean, acum 81 de ani, se întinde pe 2,6 hectare şi cuprinde şase clădiri, trei piscine şi un cinematograf, ceea ce face să fie evaluat la 165 de milioane de dolari. Proprietatea a putut fi admirată în filmul „Naşul“. Pe locul al treilea, specialiştii de la „Forbes“ plasează reşedinţa Updown Court, din comitatul britanic Surrey.

Cu 103 camere şi 23,5 hectare de grădini şi păduri, Updown Court, care valorează aproximativ 138 de milioane de dolari, are o suprafaţă mai mare decât palatele Buckingham şi Hampton Court, fiind locul ideal de relaxare pentru bogaţii planetei. Aceştia se pot bucura de piscinele interioare, de terenul de squash sau de pista de bowling. Proprietăţi pentru miliardari

Următoarele poziţii ale topului „Forbes“ sunt ocupate de Hala Ranch, din Aspen, Colorado, de- ţinută de fostul ambasador saudit la Washington, prinţul Bandar bin Sultan bin Abdul Aziz, în timp ce pe locul al cincilea se clasează „Maison de l’Amitie“ („Casa Prieteniei“) din Palm Beach, aflată în proprietatea omului de afaceri american Donald Trump.

Hala Ranch valorează 135 de milioane de dolari, iar „Maison de l’Amitie“ - 125 de milioane de dolari. „Este vorba despre cele mai scumpe locuinţe de pe piaţă. Averea cumpărătorilor şi vânză- torilor este atât de mare încât pot face tot ceea ce-şi doresc“, a declarat Joshua Saslove, de la firma Joshua&Co.

Potenţialii cumpărători pentru locuinţele cu preţuri de până la 200 de milioane de dolari se încadrează în acelaşi tipar: sunt oameni bogaţi, care călătoresc mult şi se află în căutarea celei de-a treia case sau chiar a celei e-a patra. Preţuri mari în Europa

Capitala Rusiei, Moscova, găzduieş te două dintre cele mai scumpe proprietăţi din estul Europei - Eurasia şi Viena House - al căror preţ este de 100 şi, respectiv, 60 de milioane de dolari. Castelul Chlum U Trebon, situat la aproape 130 de kilometri de Praga, apare şi el în topul revistei americane.   Evaluat la 5,5 milioane de dolari, castelul a fost construit în stil neobaroc, în 1881, pentru ducele Boemiei şi are o suprafaţă interioară de 5.760 de metri pătraţi. Potrivit agenţilor companiei Chateaux&Chateaux, Chlum U Trebon poate fi transformat în cazinou, hotel sau reşedinţă privată.

CONTROVERSE JURIDICO-POLITICE Un castel cu probleme

„Forbes“ scrie că Branul este scos la vânzare de Baytree Capital, în numele lui Dominic de Habsburg, fiul Principesei Ileana a României, căruia imobilul i-a fost retrocedat de către guvernul român anul trecut. În septembrie însă, Camera Deputaţilor a adoptat raportul subcomisiei de anchetă, care a ajuns la concluzia că retrocedarea castelului nu s-a făcut către persoanele îndreptăţite, toate actele încheiate în acest sens fiind lovite de nulitate.

Avocatul Casei de Habsburg, Corin Trandafir, consideră decizia deputaţilor una politică şi intenţionează să ceară statului român despăgubiri de 150 de milioane de euro. Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, a declarat ulterior că doar instanţa de judecată poate stabili dacă retrocedarea Branului este ilegală.

EFECTUL FORBES

Castelul are mai multe şanse de vânzare Cifra la care a fost evaluat Branul reprezintă valoarea dată de veniturile pe care le poate aduce unui potenţial proprietar, explică experţii imobiliari. „Proprietatea are o valoare istorică, de patrimoniu, care poate aduce profit prin turism“, este de părere Radu Lucianu, managing partner la Eurisko.

 „Există numeroase metode prin care castelul poate genera venituri. De exemplu prin încasările din vânzarea biletelor, organizarea de evenimente sau închirierea spaţiului din jur pentru comercianţii de suveniruri“, spune Adrian Şişchin, director al companiei Remax, specializată în comercializarea de proprietăţi în lume. Acesta susţine că expunerea pe piaţă într-un astfel de top sporeşte şansele găsirii unui cumpărător. (Teodora Trandafir)

Ne puteți urmări și pe Google News