Corporaţia taiwaneză Benq, numărul doi mondial în producţia de proiectoare, şi-a propus să transforme aceste aparate în alternative la televizoarele LCD şi cu plasmă.
Provocarea a fost lansată şi în România, de către Mike Borze, Managing Director BenQ pentru Europa Centrală şi de Est, odată cu introducerea pe piaţa autohtonă a unor noi game de produse. „În Europa, consumatorii sunt din ce în ce mai interesaţi să trăiască o nouă experienţă vizuală. Modelele diversificate de proiectoare oferite de noi le permit, pe lângă prezentările din mediul de afaceri şi utilizarea lor în zona home“, a spus Borze. Cu alte cuvinte, amatorii de imagini de mari dimensiuni pot opta pentru un proiector, în defavoarea unui televizor LCD sau cu plasmă cu diagonală de mari dimensiuni, deoarece preţul proiectorului este mai mic.
Televizorul cu cea mai mare diagonală din lume, peste 2,6 metri, este un model de la Panasonic care costă în jur de 60.000 de euro. Prin comparaţie, unul dintre cele mai performante proiectoare şi a cărui calitate a imaginii se apropie de cea a unui televizor, Sony VPL-VW100/P SXRD, are un preţ de aproximativ 7.800 de euro. Mărime sau calitate?
Preţul unui proiector cu performanţe medii este de peste 1.000 de euro. Acesta poate proiecta imagini cu diagonala de peste doi metri. Un televizor cu un preţ echivalent are o diagonală de aproximativ 94 de centimetri. „Chiar şi cel mai slab proiector oferit de noi, la o distanţă de cel puţin 3 metri de perete, poate proiecta o imagine cu o diagonală mai mare de 2 metri“, a spus Bobby Durbac, directorul de marketing pe România al Benq. Deşi pot fi baza unor „cinematografe“ private veritabile, proiectoarele au câteva dezavantaje clare. Calitatea imaginii este mai slabă decât cea redată de LCD-uri sau plasme, iar durata de viaţă mai redusă. O lampă de proiector poate fi folosită aproximativ 4.000 de ore.