„Centraliştii“ reactivează investigaţia Consiliului Concurenţei care anchetează zece regii locale pentru abuz de poziţie dominantă.
Centralele de apartament pierd tot mai mult teren în lupta cu sistemul centralizat. Vânzările importatorilor şi producătorilor de centrale sunt în scădere, iar o solicitare veche de doi ani către Consiliul Concurenţei a fost reactivată de cei care vând centrale, în încercarea de a limita declinul pieţei.
Investigaţiile Consiliului Concurenţ ei nu au fost finalizate nici până acum, iar directorii societă- ţilor acuzate nici nu-şi amintesc să-i fi deranjat vreodată autorităţ ile pe baza acestei reclamaţii. Birocraţie falimentară Importatorii şi producătorii de centrale de apartament au solicitat, în 2005, Consiliului Concurenţei să sancţioneze îngreunarea „birocratică şi financiară a debranşă- rilor“ pusă la cale de zece furnizori de energie termică în sistem centralizat.
CET Bacău, Apaterm Galaţi, Colterm Timişoara, CET Brăila, Radet Bucureşti, Termon Oneşti, CET Iaşi, RAM Buzău, ENET Foc- şani şi Energomur Târgu-Mureş sunt investigaţi de Consiliul Concurenţ ei pentru practici anticoncurenţ iale.
„Investigaţia vizează un posibil abuz de poziţie dominantă sau acţiuni ale autorităţilor locale care pot încălca Legea concurenţei“, ne-a spus Simona Barbu, purtător de cuvânt al Consiliului. Pedeapsa cea mai mare poate fi o penalizare de 10% din cifra de afaceri a unităţii.
Condiţiile birocratice „aberante“ sunt invocate de Sever Scarlat, directorul general al Baxi România: „Pentru debranşare este nevoie de acordul tuturor vecinilor, al adună rii generale a asociaţiei de proprietari şi de documentarea tehnică a debranşării care să cuprindă planurile de instalaţii ale întregului bloc de locuinţe“.
Singura salvare a „centraliş- tilor“ poate veni din impunerea centralelor ecologice în faţa celor tradiţionale, de la cei care îşi înlocuiesc vechile centrale sau care îşi construiesc locuinţe noi şi îşi vor monta sisteme de încălzire proprii.