Potrivit sondajelor, preşedintele Iuşcenko, premierul Ianukovici şi Iulia Timoşenko îşi vor disputa puterea în urma scrutinului.
Ucrainenii care vor merge duminică la urne pentru a-şi alege un nou parlament vor avea de optat, în realitate, tot între cele trei figuri politice care au monopolizat scena politică după „revoluţ ia portocalie“ din 2004: preşedintele Viktor Iuşcenko, premierul efemer Iulia Timoşenko şi actualul şef al guvernului de la Kiev, Viktor Ianukovici. În lupta pentru putere, ei au fost, rând pe rând, duşmani, prieteni, aliaţi şi rivali, comentează AFP. Deoarece nicio formaţiune nu va ob- ţine probabil necesarul de voturi pentru a forma singur guvernul, stabilitatea şi viitorul Ucrainei vor depinde din nou de negocierile dintre cei trei lideri. Oficial, coaliţia prezidenţială Ucraina Noastră - Autoapărarea Populară şi Blocul Iulia Timoşenko s-au angajat să intre împreună la guvernare, dar analiştii nu exclud o eventuală alianţă postelectorală între Iuşceno şi Ianukovici, ceea ce nu ar fi tocmai pe placul alegătorilor. Curentele anti-Viktor „Cei care votează pentru Iuşcenko îl văd ca pe un politician anti-Ianukovici. Cei care votează pentru Ianukovici îl văd ca pe un politician anti-Iuşcenko“, explică Iulia Mostova, de la influentul săptămânal „Jerkalo Tijnia“. Prezentată ca un model de revoltă democratică în spaţiul ex-sovietic, „revoluţ ia portocalie“ a dat naştere unor crize politice repetate, care au dezamăgit şi plictisit electoratul.
Conflictele dintre Iuşcenko, Timoşenko şi Ianukovici au marcat decisiv viaţa politică ucraineană în ultimii ani şi nu puţini sunt aceia care se aşteaptă ca neînţelegerile să continue şi după scrutinul legislativ de duminică. Directorul Institutului de studiere a conflictelor politice din Kiev, Mihail Pogrebinski, estimează că va urma „o nouă perioadă de instabilitate“. Este foarte posibil ca partidul care va pierde să nu recunoască rezultatele alegerilor, să organizeze manifestaţii de protest şi chiar să conteste în justiţie legitimitatea noului parlament, avertizează Pogrebinski. Formaţiunea premierului, Partidul Regiunilor, are prima şansă la scrutinul de duminică, fiind cotat de un sondaj recent cu aproximativ 33% din intenţ iile de vot. Pe locul doi se clasează Blocul Iulia Timoşenko (23%), iar pe cea de-a treia poziţie - coaliţia prezidenţ ială Ucraina Noastră - Autoapă- rare Populară (13%). ADAPTARE CAPITALISTĂ Faţa nouă a lui Ianukovici Învins în urma „revoluţiei portocalii“ şi revenit la putere după câştigarea legislativelor din martie 2006, premierul ucrainean, Viktor Ianukovici, a înţeles că un element important al luptei politice este acela de a câştiga bătălia pentru imagine.
El s-a înconjurat de consilieri occidentali şi aceştia l-au „remodelat“, făcându-l mai „prezentabil“. Astfel, candidatul pro-rus a apărut în faţa electoratului cu o nouă frizură, a început să se îmbrace în costume mai bine croite, să zâmbească aproape tot timpul şi să acorde mai mult timp şi mai multă atenţie întâlnirilor cu presa, pe care a cam ignorat-o în 2004.