Carnea de porc contaminată cu dioxină a ajuns la un depozit din Cluj, iar de acolo, a ajuns în 24 de judeţe, inclusiv în municipiul Bucureşti, a declarat vicepreşedintele ANSVSA, Laszlo Csutak.
Termenul de dioxine se referă la un grup de substanţe cu structură chimică şi proprietăţi biologice asemănătoare. Toate aceste substanţe au potenţial toxic şi cancerigen, se arată într-un comunicat trimis de Autoritatea Sanitar Veterinară.
O cantitate de 3,6 tone de carne de porc contaminată cu dioxină a ajuns în România, prin intermediul unei firme din Bucureşti care a cumpărat carnea direct din Irlanda după data de 1 septembrie.
Carnea a fost vândută
Roatiş a menţionat că, probabil, carnea a fost deja vândută. În ceea ce priveşte informaţiile venite din partea şefului serviciilor veterinare din Ungaria, care a afirmat că o parte din cele 70 de tone de carne de origine irlandeză importată de ţara vecină din Polonia a fost exportată în România, Radu Roatiş a precizat că România şi Comisia Europeană nu au fost notificate în acest sens.
“Cred că ar fi fost normal ca reprezentanţii autorităţilor veterinare din Ungaria să notifice în primul rând România vizazi de aceste exporturi nu să avem informaţii din presă. Noi nu am primit nici o notificare din partea colegilor din Ungaria. Cred că a fost o lipsă de profesionalism din partea lor şi din acest motiv voi ridica această problemă la Comisia Europeană”, a spus Roatiş.
Comisia Europeană a anunţat luni că un număr de 11 ţări din Uniunea Europenă au importat carne de porc din Irlanda contaminată cu dioxină, peste limita maximă admisă, dar România nu se află printre acestea.
Autorităţile din România au notificat Punctele de Inspecţie la Frontieră pentru a face controale care să stabilească dacă au venit, începând cu luna septembrie a acestui an, loturi de carne de origine irlandeză, dar din ţări terţe, controalele fiind extinse si la procesatori.
Guvernul irlandez a ordonat, sâmbătă, retragerea de pe piaţă a preparatelor din carne de porc contaminate cu dioxină produse după 1 septembrie, dintre care unele au ajuns în Franţa şi Belgia. Autorităţile au dispus distrugerea tuturor produselor comercializate de acest gen în Irlanda.
După Franţa şi Belgia, alerta a fost declanşată în Germania, Marea Britanie şi Suedia care au recomandat retragerea de pe piaţă a acestor preparate.
Citiţi şi Dioxina provoacă depresie şi cancer