Cea mai lungă scrisoare pentru Moş Crăciun

Cea mai lungă scrisoare pentru Moş Crăciun

Scrisoarea la care vor participa peste 1.000 de copii, care-i vor cere Moşului să salveze pădurea şi natura, va intra în Cartea Recordurilor.

„Dragă Moşule, mă numesc ..., am nouă ani şi te rog să salvezi pădurea“. Cam aşa începe fiecare scrisoare a copiilor din Braşov către Moşul Crăciun. Ieri, copiilor de la Şcoala generală nr 5 din Braşov le-a venit rîndul să-i scrie Moşului cea mai lungă scrisoare din lume.

Stau frumos aliniaţi pe masa lungă cît coridorul de la ultimul etaj, şi se apucă să-i scrie Moşului, transcriind frumos, încruntaţi şi muşcîndu-şi buzele din cauza concentrării, de pe hîrtiuţele corectate de părinţi, rugămintea lor pentru salvarea planetei. Unii au mai făcut şi cîte un desen sau au compus cîte o poezie, special ca moşului să-i facă plăcere să le citească scrisoarea.

Legi pentru salvarea naturii şi brazi la ghiveci Mara are nouă ani şi este în clasa a treia A. I-a cerut Moşului „un set de legi pentru a putea salva natura“.

„Adică legi ca să reciclăm plasticul, hîrtia şi sticla şi să nu tăiem copaci, pentru a putea salva natura“, explică ea foarte serios. Alte pretenţii nu mai are de la Moş, atît timp cît îi aduce el ceva.

Colega Marei, Sabina- Irina, i-a cerut Moşului „o greblă pentru a grebla frunzele şi să-i trimită pe spiriduşii lui să presare seminţe în locul pădurilor defrişate“. Andrei, dintr-a treia E, i-a scris Moşului că iubeşte foarte mult pădurea şi natura şi ar dori ca „de Sărbători să aducă pentru fiecare cîte un mic brăduţ“.

Alţi colegi îi povestesc Moşului că ei au brazi de plastic, ca să nu mai taie brăduţii în fiecare an. După Sărbători, Andrei vrea ca brăduţii la ghiveci să fie plantaţi şi îngrijiţi, „pentru ca generaţiile care vor veni să aibă parte de mult aer curat şi sănătate“. Băiatul n-a cerut mare lucru pentru el.

„Nu sînt pretenţios, dar mi-aş dori un penar nou şi nişte rechizite“, spune copilul. „Pădurile şi vieţuitoarele care locuiesc în ele au nevoie de ajutorul dumneavoastră. Vă rog, salvaţi-le! În lipsa copacilor înalţi care pot sprijini cu rădăcinile lor puternice pămîntul, acesta ar putea aluneca, provocînd pagube mari. Pădurea este importantă şi pentru împiedicarea inundaţiilor. Fără pădure, ploaia poate face multe ravagii“, îşi motivează Maria rugămintea către Moş, pe care a semnat-o „un copil de pe Terra, Planeta Vie“. 

„Este o acţiune binevenită, care i-a entuziasmat pe elevi şi cred că acţiuni de acest fel sînt de dorit şi de acum încolo. Le-am spus copiilor despre ea, s-au gîndit o zi acsă, dar nu ştiu ce au scris şi a fost o curiozitate şi pentru mine“, a mărturisit doamna învăţătoare Ana Zărnescu, bucuroasă că inspectoratul şcolar a primit propunerea de parteneriat din partea Poştei Române.

Scrisoarea va ajunge în Laponia

În prima zi a lansării scrisorii, 152 de copii braşoveni, între 8 şi 14 ani, au acoperit cu mesajele lor primii 37 de metri ai rolei de hîrtie. Iniţiatorii acţiunii, Direcţia Regională de Poştă Braşov, speră ca scrisoarea să aibă cel puţin 300 de metri şi 1.000 de mesaje către Moşul.

„Vrem să atragem atenţia tuturor asupra importanţei măsurilor de salvare a pădurilor lumii, ca şi condiţie de reducere a poluării. Totodată, ne dorim să învăţăm copiii să comunice prin scrisorile tradiţionale. E bine să-i învăţăm de mici să scrie corect o scrisoare şi să le stîrnim dorinţa de a comunica prin intermediul scrisorilor, nu prin intermediul calculatorului, pentru că mesajele scrise pe hîrtie au mai mult suflet“, spune Gabriela Botici, şef serviciu vînzări în cadrul Direcţiei Regionale de Poştă Braşov. 

Pe 18 decembrie, prin intermediul Serviciului de Mesagerie Rapidă al Poştei Române, scrisoarea va porni spre casa din Laponia a lui Moş Crăciun, într-un reciăpient special, de plastic reciclabil. Pentru ca scrisoarea să ajungă şi în Cartea Recordurilor, un notar public a fost de faţă la prima zi a compunerii scrisorii, şi va constata şi încheierea acesteia.

Ne puteți urmări și pe Google News