Astronomii au calculat că sărbătoarea Crăciunului ar trebui să aibă loc în iunie, după ce au studiat apariţia corpului celest despre care Biblia spune că i-a condus pe cei trei magi la Iisus, anunţă The Telegraph.
Ei au descoperit că o stea strălucitoare care a apărut deasupra Betleemului în urmă cu 2.000 de ani indică drept dată de naştere a lui Iisus ziua de 17 iunie mai degrabă decât 25 decembrie.
Cercetătorii sunt de părere că steaua era de fapt o conjuncţie magnifică între planetele Venus şi Jupiter, care erau atât de aproape una de alta încât au strălucit neobişnuit de puternic.
Astronomul australian Dave Reneke a folosit un program complex pentru a afla poziţia exactă a tututror corpurilor celeste şi pentru a realiza harta cerului aşa cum ar fi apărut ea deasupra Ţării Sfinte în urmă cu mai bine de 2.000 de ani. Rezultatul a fost identificarea unui eveniment astronomic spectaculos în jurul datei de naştere a lui Iisus.
Reneke spune că înţelepţii au interpretat semnul ca fiind cel pe care îl aşteptau.
În general, cercetările au plasat naşterea lui Iisus undeva între 3 î.e.n. şi 1. e.n.
Reneke a demonstrat că respectiva conjuncţie planetară a apărut în constelaţia Leului în data de 17 iunie, în anul 2 î.e.n.
Venus şi Jupiter s-au apropiat foarte mult în anul 2 î.e.n. "Nu spunem că este vorba de steaua de Crăciun sută la sută, dar este cea mai bună explicaţie pe care o avem până acum", a mai spus Reneke.
"Poate fi vorba despre ceea ce magii au interpretat drept un semn. Ei ar fi putut uşor să o confunde cu o stea", a arătat astronomul.
"Astronomia este o ştiinţă atât de precisă încât putem afla cu exactitate unde erau planetele, şi se pare că aceasta este explicaţia pentru steaua bine-cunoscută".
El a adăugat: "Decembrie e o dată arbitrară pe care am acceptat-o, dar asta nu înseamnă că aşa s-a şi întâmplat. Aceasta nu e o încercare de denigrare a religiei. De fapt, o susţine pentru că arată că a existat un obiect strălucitor care a apărut în est în jurul datei respective".
"Adesea, amestecul dintre ştiinţă şi religie îi poate supăra pe oameni. În acest caz, cred că descoperirea ar putea întări credinţa oamenilor", a opinat astronomul.
Teorii anterioare au speculat că steaua a fost o supernovă (o stea care explodează) sau chiar o cometă.