Comitetului Economic şi Social European estimează că aproximativ 15 milioane de angajaţi şi-ar putea pierde slujbele în viitorul apropiat, după ce milioane de companii vor da faliment.
Creşterea şomajului este cauzată şi de investiţiile din ce în ce mai mici, domeniul bancar confruntându-se cu o lipsă de încredere din partea celor care îl folosesc.
Potrivit oficialilor europeni, criza financiară, manifestată iniţial prin falimentul unor bănci mari din Europa, s-a transformat într-o recesiune economică generalizată, cu efecte puternice asupra cetăţenilor UE.
Una dintre explicaţii ar putea fi numărul mare de taxe colectate de pe urma unui angajat care obligă tot mai multe companii să-şi restrângă activitatea, cele mai afectate fiind întreprinderile mici şi mijlocii care reprezintă aproximativ 90% din numărul companiilor din Uniunea Europeană.
"Trebuie să scăpăm de toate documentele birocratice care costă foarte mult, să nu mai punem atâtea taxe pe procesul muncii. Trebuie să investim banii pentru a ajuta companiile să scape de toate aceste poveri administrative", a afirmat vicepreşedintele CESE, Irina Pari, citată de RTV.