Băsescu se spală pe mâini de noua "soluţie imorală"

Băsescu se spală pe mâini de noua "soluţie imorală"

Şeful statului spune că formarea majorităţii, din care nu exclude PSD, este responsabilitatea primului-ministru desemnat.

După episodul asumat al aducerii PC la guvernare în 2004, preşedintele Traian Băsescu a decis să-i paseze viitorului premier găsirea noii „soluţii imorale“. Invitat luni seara la o „Ediţie specială“ la Realitatea TV, şeful statului s-a pronunţat pentru numirea unui premier de dreapta, dar nu a exclus intrarea PSD la guvernare.

Pentru găsirea soluţiei concrete care să asigure majoritatea pentru un guvern format, din estimările sale, „din cel puţin două partide“, Băsescu a arătat însă exclusiv spre primul-ministru pe care îl va desemna. PSD „nu este exclus“ de la guvernare

Formula majorităţii „nu e de interes pentru mine. (...) Partidele să se ducă (cu variantele de majoritate rezultate din alegeri - n.r.) la primul-ministru desemnat“, s-a distanţat Băsescu de orice formulă incomodă, electoral, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2009. Ca variantă a noii „soluţii imorale“ a lăsat însă uşa deschisă inclusiv pentru PSD. Preşedintele a admis că „nu exclude“ o coaliţie formată atât din partide de dreapta, cât şi de stânga, după modelul celei din Germania, cu un premier de dreapta însă. „Orice variantă care e peste 50%, din punctul meu de vedere, este în regulă“, a spus Băsescu.

Varianta unui executiv de uniune naţională pe de altă parte este, în opinia şefului statului, „exagerată“.

Dacă premierul de după 30 noiembrie a rămas în continuare anonim, Băsescu a completat în schimb lista celor fără şanse să ajungă la Palatul Victoria.

În suita lui Mircea Geoană (susţinut de PSD) şi Călin Popescu-Tăriceanu (propus de PNL), respinşi anterior, preşedintele i-a adăugat pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi pe şeful SIE Mihai-Răzvan Ungureanu, vehiculaţi în presă ca variante („Îi consider foarte apţi pentru ce fac acum“).

În definiţia prezidenţială s-a regăsit însă, după cum a declarat ulterior, PDL-istul Theodor Stolojan, care s-a şi grăbit să îngroape securea războiului, inclusiv cu Tăriceanu, cu argumentul crizei care „ne cere să fim uniţi“.

VISUL PREZIDENŢIAL

Şeful statului vrea „ori parlamentul, ori guvernul“ în mână

În planurile preşedintelui de după alegeri intră, potrivit declaraţiilor făcute la Realitatea TV, şi relansarea temei modificării Constituţiei. Înainte de scoaterea din sertar a raportului Comisiei „Stanomir“, Băsescu a mărturisit că le-a cerut constituţionaliştilor să-şi dea girul pentru a-i acorda fie pârghia dizolvării parlamentului, fie pe cea a revocării guvernului. „Este ceea ce eu am atenţionat comisia din capul locului: să nu facă republică prezidenţială, ci doar, dacă vreţi să fiu foarte sincer, să-i dea preşedintelui pârghiile de deblocare a crizelor. Ori să dizolve parlamentul, ori să revoce guvernul. Una din două, nu trebuie mai mult“, şi-a devoalat Băsescu planurile.

Ne puteți urmări și pe Google News